eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az új római nagykövet: "Itt már nem egyszerűen barátságról beszélhetünk"

Jövő hétfőn lép hivatalba Merényi Miklós új római nagykövet, aki az InfoRádiónak adott interjúban kijelentette: elsősorban a gazdasági kapcsolatokat szeretné erősíteni Olaszországgal. A diplomata elmondta: nemcsak a befektetéseket, hanem az energiapolitikai együttműködést is szeretné ösztönözni.

Miben szeretne változtatni nagykövetként?

Mindenképpen a gazdaságra szeretném fektetni a hangsúlyt, szerintem ebben tudok több hozzáadott értéket nyújtani. Olaszország olyan természetes szövetségese Magyarországnak, mint mondjuk Bajorország vagy Ausztria. Itt már nem egyszerűen barátságról beszélhetünk, hiszen az természetes. Annyira szoros a külpolitikai egyeztetés, a kulturális kapcsolatok olyan mélyek, hogy én leginkább a gazdasági kapcsolatrendszer erősítésével tudok segíteni.

Mennyire tudja felhasználni ebben eddigi pályafutását? Ön a Figyelő című gazdasági hetilap főszerkesztője, majd a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium sajtófőnöke és szakállamtitkára is volt.

Elég jól ismerem az üzleti életet, amit nagyon jól tudok majd hasznosítani. Ráadásul az utóbbi másfél évben a minisztériumban szakállamtitkárként kifejezetten a nemzetközi gazdasági kapcsolatokkal foglalkoztam. Rutint szereztem a külföldi befektetőkkel való bánásmód terén is. Nem csak befektetésekről, hanem például energiapolitikai együttműködésről is szó van.

Milyen energiapolitikai együttműködés lehetséges a két ország között?

Jó lenne, ha kialakulnának a magyarországi energiaellátás biztonságát növelő infrastrukturális összeköttetések. Erre minden lehetőség megvan, hiszen Olaszország számtalan irányból szerzi be például a földgázt: Észak-Afrikából, Törökországból, Görögországból és Albániából. Róma kiadta az engedélyt arra a 11, cseppfolyósított gázt tároló üzemanyag-tartályra, amely majd a félszigetet körbeveszi. Hozzánk a trieszti lesz a legközelebb, jó lenne, ha a MOL ki tudna építeni egy erre kapcsolódó vezetékrendszert, ezzel is csökkentve az ország kiszolgáltatottságát.

Mekkora szerepe lesz a kulturális kapcsolatok terén?

Ezen a téren különleges a helyzet, hiszen a római Magyar Akadémia elismert, nagyon jól bevezetett és óriási kapcsolatrendszerrel rendelkező intézet. Én ebbe nem nagyon szeretnék beleszólni, inkább csak segíteni szeretném a kulturális kapcsolatokat.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×