eur:
393.87
usd:
369.39
bux:
65553.18
2024. április 23. kedd Béla

Az államfő szerint fontos az emberek hozzáállása - a nap hírei

Az összetartás fontosságáról beszélt újévi beszédében a köztársasági elnök. Az átlagosnál háromszor többször riasztották a mentőket szilveszter éjjelén. Pakisztánban februárra halasztják a választásokat. A nap hírei 2008. január 1-jén, hétfőn.

Sólyom: Fontos a kirekesztés elleni küzdelem

A közös cél, az összetartás és a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta újévi beszédében a köztársasági elnök. Sólyom László úgy fogalmazott: az ország állapotát nem lehet csak gazdasági adatokkal jellemezni, fontos a többi között az emberek egészsége, az iskolák minősége, valamint a szegénység és a kirekesztés elleni küzdelem.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy egy ország sikere egy határozott cél akarásán és a szolidaritáson múlik. Kiemelte a helyi segítő szervezetek, a civil szerveződések fontosságát az ország számára.

Mint mondta, az emberek hozzáállásától is függ, mi lesz Magyarország helye az átalakuló világban.

Áremelések január 1-jétől


Számos szolgáltatásért kell többet fizetni január elsejétől. A lakossági gáz 5 százalékkal drágult, a nem lakossági felhasználók esetében 4,3 százalékos a drágulás.

A villamos-energiáért 9,8 százalékkal kell többet fizetniük a lakossági felhasználóknak. Budapesten szinte minden közszolgáltatás a kormány által jelzett csaknem ötszázalékos inflációnál nagyobb mértékben drágult.

A BKV tarifái átlagosan 13 százalékkal emelkednek; a vonaljegy ára 270 forint lesz, de éjszaka 350 forintot kell fizetni érte a járműveken. Ugyanakkor átlagosan csaknem 11 százalékkal csökkent 405 gyógyszer ára.

A nyugdíjak január elsejétől átlagosan 6 és fél százalékkal emelkedtek. A minimálbér összege a jelenlegi 62.500 forintról 69.000-re emelkedik.

A legnehezebb éjszakán van túl az Országos Mentőszolgálat

Az év legnehezebb éjszakájának nevezte a szilvesztert az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál az InfoRádióban elmondta: a fővárosban több mint 350 riasztást kaptak, ami háromszor több mint egy átlagos napon.

Több embert kellett ellátni rosszullét miatt, alkoholmérgezést 40 ember kapott. Közölte: sok közlekedési balesethez hívták a mentőket, de tömeges baleset nem volt a csúszós utakon.

A tűzoltókat az átlagosnál kevesebbszer riasztották szilveszter éjjel, 111 alkalommal kértek segítséget tőlük részben közlekedési balestek, részben tűzesetek miatt.
1 perccel éjfél után két kisbaba született

Éjfél után 1 perccel Budapesten és Heves megyében is született kisbaba. A fővárosi kislányt Emmának nevezték el: 4600 grammal és 60 centiméterrel látta meg a napvilágot.

A kisfiú az egri Markhot Ferenc kórházban született 54 centiméterrel és 2750 gramm súllyal, szülei a Péter nevet adták neki. Valamennyien jól vannak.

XVI. Benedek: Isten ajándéka a béke

Isteni ajándéknak nevezte a békét újévi miséjében XVI. Benedek pápa. A katolikus egyházfő a római Szent Péter-bazilikában úgy fogalmazott: a béke nem egyszerűen az ember győzelme vagy egy politikai megállapodás gyümölcse.

Hozzátette: a béke mindenekelőtt isteni adomány, amelyért szüntelen könyörögni kell A katolikus egyház 40 év óta január 1-jén ünnepli a béke világnapját.

Mától Szlovénia vezeti az EU-t


Szlovénia átvette Portugáliától az Európai Unió soros elnöki tisztét, ami egyben azt is jelenti, hogy a 2004-ben belépett tagállamok és a volt kommunista blokk országai közül az egykori jugoszláv tagköztársaság az elsőként láthatja el ezt a megbízatást félévre. Ljubljana külpolitikai törekvéseiben a balkáni helyzet kezelése lesz a legfontosabb feladat.

Újabb két ország csatlakozott az eurozónához


Mától Ciprus és Málta is az eurozóna tagja lett. A két Földközi-tengeri szigetország csatlakozásával az Európai Unió 27 tagállama közül már 15-ben lett hivatalos fizetőeszköz a közösség pénze, és immár 318 millió európai polgár tartozik az övezethez.

A 400 ezer máltainak és 750 ezer ciprusinak egy hónapja lesz a felkészülésre, mert februártól már csak euróval lehet fizetni mindkét országban.

Februárra halasztják a pakisztáni választásokaz


Pakisztánban februárra halasztják az eredetileg január 8-ra kitűzött parlamenti és helyhatósági választásokat. A testület a Benazir Bhutto ellenzéki vezető meggyilkolását követő zavargásokkal indokolta a határozatot.

Közben a Pakisztáni Néppárt egyik képviselője arról számolt be: Benazir Bhutto meggyilkolása előtt bizonyítékokat akart bemutatni arról, hogy az országos választási bizottság és a titkosszolgálatok a választási eredmények meghamisítására készültek.

Folytatódtak a zavargások Pakisztánban

Kenyában csaknem 200-ra emelkedett az elnökválasztás utáni zavargások halálos áldozatainak száma. Az afrikai országban azután kezdődtek az utcai megmozdulások, hogy a választási bizottság bejelentette: a hivatalban lévő államfő nyerte meg a december 27-ei elnökválasztást.

Közben a Külügyminisztérium ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar állampolgárok a zavargások miatt csak saját felelősségükre induljanak el Kenyába. A nairobi konzulátus tudomása szerint valamennyi Kenyában tartózkodó magyar állampolgár jól van.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Érdekes kutatás jelent meg a magyar fiatalokról: rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek

Érdekes kutatás jelent meg a magyar fiatalokról: rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek

A legtöbb korosztályban tízből négyen értettek egyet azzal, hogy a fiatalok túl sokat költenek szórakozásra, divatra, valamint tízből hárman gondolták úgy, hogy a harminc alattiak csak a mának élnek - derül ki abból a friss országos kutatásból, amelynek eredményeit az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége hozta nyilvánosságra. A kutatás egyik érdekes tanulsága, hogy a fiatalok több esetben is rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×