Ismét megszűnik az Autópálya Rendőrség

Infostart
2007. december 27. 16:17
Megszűnik az Autópálya Rendőrség 2007 végén. Az autópályán fellépő közlekedés-rendészeti és bűnügyi feladatokat szombattól az illetékes megyei rendőr-főkapitányságok látják majd el.

2007. december 29-étől ismét megszűnik az Autópálya Rendőrség. Most a rendőrség és a határőrség integrációja miatt alakították át a testületet. Szombattól az autópálya rendőrök a megyei rendőr- főkapitányságokhoz tartoznak majd.

2004. július elsejével alakult meg az Autópálya Rendőrség a Rendészeti Biztonsági Szolgálat alegységeként. A szervezet akkor is rendőrségi reform miatt jött létre. Az Autópálya Rendőrség 2 központi osztályból és 9 alosztályból épült fel.

Az egységet motorkerékpárokkal, személyautókkal és sebességmérő készülékekkel látták el, 33 nagy teljesítményű autót és 16 motorkerékpárt kaptak. Voltak új és használt járművek is. Egy-egy csoport 60 kilométeres szakaszt ellenőrzött.

Az 1970-es években is volt már egyébként autópálya rendőrség, csak akkor Útellenőrzési Parancsnokságnak hívták. Több átszervezés után, 1991-ben jött létre az Autópálya Rendőrség az Országos Rendőr-főkapitányság irányítása alatt. De csak egy évig működött, az egységet megszűntették és az a megyei rendőr-főkapitányságok irányítása alá került.

Később ismét létrehozták az Autópálya Rendőrséget a Rendészeti Biztonsági Szolgálat, illetve a Készenléti Rendőrség irányítása alatt. A REBISZ, illetve az autópálya rendőrség létrehozását még Lamperth Mónika belügyminiszter jelentette be 2004. februárjában.

Akkor 100 fővel kezdte meg működését az egység létszámuk mára már elérte a 256 főt. Az egységtől azt várták, hogy javuljon a közlekedésbiztonság, csökkenjen a balesetek, valamint a bűncselekmények száma.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást