Orbán: előrehozott választásokra lenne szükség

InfoRádió / MTI
2007. december 24. 11:02
"Egyre több ember ismeri fel, hogy ezen a helyzeten csak előre hozott választások segíthetnek. Egyre több, de még nem annyi, hogy ezt ki is tudják kényszeríteni. Még nem elég elsöprő az akarat" - fogalmazott a belpolitikai helyzetet elemezve Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

A Fidesz kész arra, hogy bátorítsa a kormányzati poliitkával szemben a társadalom összérdekeit védelmező ellenállást - mondta Orbán Viktor a Magyar Nemzet ünnepi számában közölt interjújában. A Fidesz elnöke azt hangsúlyozta, hogy az alkotmányos rendet mindenkor tiszteletben tartják, a változás érdekében nem kell széttörni a demokrácia kereteit, mert van másik erő, másik program, amely "elvezet az erős és büszke Magyarországhoz".

Orbán Viktor szerint ma Magyarországon nincsenek reformok, a válságterületek "már szinte elborítanak bennünket", ám - mint mondta -, ha mélyebbre ásunk, akkor azt látjuk, hiányzik az önbecsülés, ezt "nevezhetjük züllésnek is". A reformok helyett üzletemberek találnak ki hol egyszerűbb, hol bonyolultabb eljárásokat arra, hogy az emberektől minél több pénzt vegyenek el - jelentette ki.

Orbán Viktor a kormányzat az egészségügyben mutatott törekvéseivel kapcsolatban úgy fogalmazott: a kormány csak tünet. "A baj az MSZP, neoliberális doktrínákra épített, üzleti alapú, rohamtempóban összebarkácsolt, milliónyi honfitársunk életét egészen biztosan megnehezítő törvényt" szavazott meg. Hozzátette: "találó az a mondás, hogy a Magyar Szocialista Párt 2004. december 5-én kitörölte a nevéből azt a szót, hogy magyar, 2007. december 17-én kitörölte azt a szót, hogy szocialista, és lett, ami mindig is volt: a Párt".

A politikus szerint a Fidesznek nem csak a kormány sorsáról kell gondolkodnia, hanem arra kell törekedni, hogy a magyar közvélemény "arra a helyre juttassa az MSZP-t, ahová való". Arra a kérdésre, hogy hol van a hely, ahová az MSZP való, Orbán Viktor úgy válaszolt: "a tartós bizalomvesztés állapotában". Az előre hozott választásokkal kapcsolatban azt mondta Orbán Viktor, hogy ma már nem egy-egy párt népszerűsége a kérdés, hanem az, hogy van-e elegendő ember ahhoz, hogy kikényszerítse a változásokat. "Egyre több ember ismeri fel, hogy ezen a helyzeten csak előre hozott választások segíthetnek. Egyre több, de még nem annyi, hogy ezt ki is tudják kényszeríteni. Még nem elég elsöprő az akarat" - tette hozzá a párt elnöke.

A gazdaságról szólva a politikus rámutatott, hogy egy legyengült ország számára egyetlen gyógyír van, a növekedés. Kifejtette: a munkát sújtó terheket csökkenteni kell, a gazdasági aktivitást korlátozó korrupciót és bürokráciát vissza kell szorítani, illetve le kell építeni, a költségvetés kiadásait pedig reálértéken be kell fagyasztani.