Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyar segítség a csángóknak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két és fél millió forintos segélyt adott Göncz Kinga külügyminiszter a Moldvai Csángó Magyarok Szövetségének. Az adomány egy részéből felújítják a magyarfalui csángó iskolát és a gyerekek karácsonyi ajándékot kapnak.

A moldvai csángók helyzetének javításáról tárgyalt a külügyminiszter és a Moldvai Csángó Magyarok Szövetségének vezetői. Megbeszélték, miként lehet segítséget nyújtani ahhoz, hogy a moldvai csángó magyarok megőrizhessék nyelvüket, és tovább tudják fejleszteni a csángó gyermekek nyelvtanulási lehetőségeit.

Göncz Kinga nagyon fontosnak tartja, hogy a magyarországi alapítványok és a Moldvai Csángó Magyarok Szövetsége együtt tudnak működni, mert így többféle forráshoz hozzáférhetnek.

A miniszter megjegyezte, hogy a tárca információkat is tud adni vidékfejlesztéssel kapcsolatos európai uniós források elérhetőségeiről. A jelképesen átnyújtott 2,5 millió forintos humanitárius segélyről azt mondta, hogy abból kétmillió forintot szánnak a Magyarfalu településen megrongálódott iskola felújítására, félmillió forintból pedig ajándékot küldenek a csángó gyerekeknek.

Solomon Adrián, a Moldvai Csángó Magyarok Szövetségének elnöke jelzésértékűnek nevezte megbeszélésüket, amely azt mutatja, hogy egyre többen törődnek a csángók helyzetével.

Hanganyag: Litauszky Balázs