Közvélemény-kutatás: az MSZP túl van a mélyponton?

Infostart
2007. december 21. 07:02
Nem folytatódott a szocialista párt lejtmenete decemberben, legalábbis ezt jelzik a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményei - olvasható a Népszabadságban.

Az MSZP-s szimpátiatábor az idei év mélypontját jelentő 16 százalékra novemberben esett vissza, ám a csökkenés decemberben nem folytatódott.

A pártot ebben az esztendőben elhagyókon a bizonytalanság és passzivitás érzése lett úrrá. Az átpártolók nagyjából 150 ezren, az ingadozók körülbelül 700 ezren vannak. E csoportok nagysága több mint fél éve szinte ugyanekkora, így elmondhatjuk, hogy a Fidesz vonzereje erősen korlátozottnak látszik az MSZP táborán belül - áll az elemzésben.

Másképpen: a szocialisták jelenlegi támogatóit már erős kötelékekkel rendelkező szavazói magnak tekinthetjük, távozásuk esélye az ellenzékhez csekély. Ugyanakkor egyelőre az MSZP sem tudja őket visszaszerezni - írta a lap.

Az ellenzéki párt szimpatizánsai 2007-ben legkevesebb 2,5 milliónyian voltak, de volt, hogy megközelítették a hárommilliót. Aktuálpolitikai kérdésekben egységesek, az ország jelenével és jövőjével kapcsolatos helyzetértékelésük rendkívül kritikus, önbizalmuk töretlen, aktivitásuk ugyan változékony, de általában meghaladja a szocialistákét.

Ritka kivétel a mostani, amikor mindkét párt rokonszenvtáborának kétharmada menne el szavazni - áll az elemzésben.

A pártot választó biztos szavazók arány a következő: Fidesz 60 százalék, MSZP 28 százalék, MDF 5 százalék, SZDSZ 4 százalék.

A Szonda Ipsos adatfelvétele december 10-17. között történt, 1.500 főt kérdeztek meg, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.