Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kész helyzet: bizonytalan a kormányzati negyed sorsa

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Pólus Holding nem írja alá a kormányzati negyedhez kapcsolódó városrendezési szerződést, mert a főváros az utolsó pillanatban a kialkudott 8 milliárd forintos közlekedésfejlesztési hozzájárulás mellett további 12 milliárd forintot követel - áll a cég InfoRádióhoz eljuttatott közleményében. A főváros szerint a cég kész helyzet elé állította a többi szerződő felet.

A vállalat közleménye leszögezi: a WestEnd II. projekttel kapcsolatos településrendezési feladatok tárgyalása során a Pólus Holding Befektető Zrt. mindvégig konstruktívan állt a kormányzati negyed sikerét előmozdító beruházások megvalósításához.

A vállalatcsoport tulajdonosai a kormányzati negyed érdekében vállalták a több milliárdos beruházások megvalósítását.

A közlemény szerint a szabályozási tervek módosításáról, illetve az ehhez kapcsolódó településrendezési szerződés megkötéséről szóló tárgyalások során a Pólus Holding Zrt. kifejezte: összesen 8 milliárd forinttal kíván hozzájárulni a tervezett közlekedési és egyéb infrastrukturális beruházásokhoz.

Álláspontjuk szerint a finanszírozási keretet így is aránytalanul magasan határozták meg.

Ennek ellenére az utolsó munkaközi szerződéstervezetében mintegy 12 milliárd forinttal megnövelt pénzügyi elvárás jelent meg, ami meghaladja a Polus Holding Zrt. által vállalható kereteket - áll a szövegben.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy ezzel a lépéssel a Fővárosi Önkormányzat egy több hónapig tartó, sok értékes kompromisszumot eredményező tárgyalási folyamat értelmét kérdőjelezte meg.

A WestEnd II. projekt fejlesztője az utolsó utáni pillanatban kinyilvánított elvárásoknak nem kíván eleget tenni, és korábbi szándéknyilatkozatait teljes egészében visszavonja.

Kész helyzet

A fővárosi közgyűlés elnapolta a kormányzati negyed megépítéséhez elengedhetetlen kerületi szabályozási terv megtárgyalását a Pólus Holding lépése miatt.

A városfejlesztési főpolgármester-helyettes szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a cég kész helyzet elé állította a fővárost és a többi szerződő felet, de van remény az így kieső - a terület kötöttpályás közlekedésének fejlesztésére szánt - 6-7 milliárd forint pótlására, és a Pólus Holding nélkül is elképzelhető a beruházás.

A Napi Gazdaság című lap arra emlékeztet az üggyel összefüggésben, hogy a kincstár, a Terézvárosi, valamint a Fővárosi Önkormányzat és a beruházó között tervezett négyoldalú megállapodás nélkül nem lehet forrásokat rendelni a fejlesztésekhez, így az egész projekt megkérdőjeleződött.

A pénteki fejlemények nyomán Balsai István, a Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta: elsüllyedt a kormányzat két zászlóshajója, a kormányzati negyed és a 4-es metró, de legalábbis olyan lékeket kaptak, amelyek a süllyedést elkerülhetetlenné teszik.

Hanganyag: Tenczer Gábor