Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány: Már nem rándul görcsbe a gyomor

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mától Magyarország is a schengeni övezet tagja. Éjfélkor megszűnt az ellenőrzés a szlovák, az osztrák és a szlovén határon. A miniszterelnök szerint a következő generációknak már nem rándul görcsbe a gyomruk, ha egy határszakaszhoz közelednek. Gyurcsány Ferenc erről az előtt beszélt, hogy a külügyminiszterrel, és az igazságügyi tárca vezetőjével leemelte a hegyeshalmi határátkelőhely utolsó sorompóját.

A miniszterelnök szerint a schengeni övezethez való csatlakozással nemcsak az európai uniós határok bomlanak le, hanem megszűnnek a XX. századi, fájdalmas történelmi határok is.

Gyurcsány Ferenc néhány perccel az előtt beszélt erről, hogy Magyarország a schengeni zóna tagjává vált, és így megszűnt az ellenőrzés a szlovák, a szlovén és az osztrák határon.

A kormányfő a hegyeshalmi határátkelőnél rendezett ünnepségen azt mondta, hogy Magyarország most vált az Európai Unió egyenjogú tagjává.

Ez a mai éjszaka egy fontos állomás az európai egységesülés útján, de fontos állomás a történelmi magyar nemzet belső kohéziójának megerősítése és megteremtése útján is. Nagyon örülök annak, hogy a mi gyermekeink, és az én gyermekeim már nem fogják érezni azt a görcsöt, amit a mi szüleink éreztek, amikor egy határszakaszhoz közeledtek - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A külügyminiszter hangsúlyozta: a határellenőrzés nélküli schengeni övezethez való csatlakozás a leglátványosabb, legéletközelibb lépés az uniós csatlakozás óta. Göncz Kinga emlékeztetett: a schengeni tagság felelősséggel is jár.

Ez most nagy szabadságot ad nekünk, de egyben új kötelezettségeket is jelent. Magyarország lesz felelős az Európai Unió külső határainak az őrzéséért egy nagy határszakaszon. Egyszerre nagy szabadság, kötelezettség és felelősség, hogy biztonságot tudjunk adni mindazoknak, akik a schengeni zónán belül élnek - jelentette ki a magyar diplomácia irányítója.


Esztergomnál (fotó: Nagy Tamás) (képgaléria)

Pontban éjfélkor a miniszterelnök, a külügyminiszter, az igazságügyi tárca vezetője és a határőrség parancsnoka leszerelte a hegyeshalmi határátkelő utolsó sorompóját, majd az egyik határőr kilépett az egyik fülkéből, bezárta azt, és átadta a kulcsot Béndek József parancsnoknak.

Az ünnepélyes pillanat után a miniszterelnök és a kormány tagjai leleplezték a schengeni csatlakozás miatt állított emlékkövet, majd levonták a határőrség zászlaját, a szervezet ugyanis január elsejétől a rendőrségbe olvad.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter köszönetet mondott a határőröknek a végzett munkájukért.

Takács Albert azt mondta, a schengeni csatlakozással egy kicsit több Magyarország lesz Európában és egy kicsit több Európa Magyarországon.