eur:
392.64
usd:
366.12
bux:
66775.82
2024. április 25. csütörtök Márk

Gyurcsány: Már nem rándul görcsbe a gyomor

Mától Magyarország is a schengeni övezet tagja. Éjfélkor megszűnt az ellenőrzés a szlovák, az osztrák és a szlovén határon. A miniszterelnök szerint a következő generációknak már nem rándul görcsbe a gyomruk, ha egy határszakaszhoz közelednek. Gyurcsány Ferenc erről az előtt beszélt, hogy a külügyminiszterrel, és az igazságügyi tárca vezetőjével leemelte a hegyeshalmi határátkelőhely utolsó sorompóját.

A miniszterelnök szerint a schengeni övezethez való csatlakozással nemcsak az európai uniós határok bomlanak le, hanem megszűnnek a XX. századi, fájdalmas történelmi határok is.

Gyurcsány Ferenc néhány perccel az előtt beszélt erről, hogy Magyarország a schengeni zóna tagjává vált, és így megszűnt az ellenőrzés a szlovák, a szlovén és az osztrák határon.

A kormányfő a hegyeshalmi határátkelőnél rendezett ünnepségen azt mondta, hogy Magyarország most vált az Európai Unió egyenjogú tagjává.

Ez a mai éjszaka egy fontos állomás az európai egységesülés útján, de fontos állomás a történelmi magyar nemzet belső kohéziójának megerősítése és megteremtése útján is. Nagyon örülök annak, hogy a mi gyermekeink, és az én gyermekeim már nem fogják érezni azt a görcsöt, amit a mi szüleink éreztek, amikor egy határszakaszhoz közeledtek - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A külügyminiszter hangsúlyozta: a határellenőrzés nélküli schengeni övezethez való csatlakozás a leglátványosabb, legéletközelibb lépés az uniós csatlakozás óta. Göncz Kinga emlékeztetett: a schengeni tagság felelősséggel is jár.

Ez most nagy szabadságot ad nekünk, de egyben új kötelezettségeket is jelent. Magyarország lesz felelős az Európai Unió külső határainak az őrzéséért egy nagy határszakaszon. Egyszerre nagy szabadság, kötelezettség és felelősség, hogy biztonságot tudjunk adni mindazoknak, akik a schengeni zónán belül élnek - jelentette ki a magyar diplomácia irányítója.

<

Esztergomnál (fotó: Nagy Tamás) (képgaléria)

Pontban éjfélkor a miniszterelnök, a külügyminiszter, az igazságügyi tárca vezetője és a határőrség parancsnoka leszerelte a hegyeshalmi határátkelő utolsó sorompóját, majd az egyik határőr kilépett az egyik fülkéből, bezárta azt, és átadta a kulcsot Béndek József parancsnoknak.

Az ünnepélyes pillanat után a miniszterelnök és a kormány tagjai leleplezték a schengeni csatlakozás miatt állított emlékkövet, majd levonták a határőrség zászlaját, a szervezet ugyanis január elsejétől a rendőrségbe olvad.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter köszönetet mondott a határőröknek a végzett munkájukért.

Takács Albert azt mondta, a schengeni csatlakozással egy kicsit több Magyarország lesz Európában és egy kicsit több Európa Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Az Európai Bizottság adataira támaszkodva a KSH heti rendszerességgel fogja közzétenni a saját régiós üzemanyagár-rangsorát péntekenként, ami azért fontos, mert ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges kormányzati beavatkozásnak az üzemanyagpiacon. A hivatal módszertanának torzító hatásai miatt mi is elvégezzük a regionális összehasonlítást, a számításba vett országok köre azonban azokra korlátozódik, amelyek valós alternatívát nyújthatnak a hazai autósok számára, ha túl drágának találnák a benzint a magyar kutakon. Vajon mekkora a különbség a két módszertan által kalkulált régiós átlagárak között, és mennyire tér el ezektől a hazai üzemanyagár?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×