eur:
392.84
usd:
367.89
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Alkotmánybírósághoz fordul az egészségügyi kerekasztal

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal a köztársasági elnökhöz, a legfőbb ügyészhez és az Alkotmánybírósághoz fordul az elfogadott egészségbiztosítási törvény miatt. A testület kész támogatni a népszavazási kezdeményezéseket is.

A testületi ülés levezető elnöke példa nélkülien jog- és alkotmánysértőnek mondta a törvény születésének körülményeit és a jogszabályt is. Pós Péter kiemelte az elmaradt egyeztetéseket, valamint azt, hogy az elfogadott törvény szövegét a NEK-hez a szaktárca csak ma küldte át, így nem tudták még azt áttanulmányozni. Az elnök szerint ez önmagában minősíti a kormány hozzáállását.

Az egészségügyben és szociális ágazatban dolgozók demokratikus szakszervezetének elnöke a törvénnyel szembeni egységes ellenállás mértékére utalt, amikor felidézte, hogy a decemberi munkabeszüntetés napján félmillió munkaórát sztrájkoltak. Cser Ágnes a "példátlanul botrányos törvénygyár" selejttermékének nevezte az elfogadott törvényt, amelyről úgy szavazott az Országgyűlés, hogy az utolsó napon benyújtott 130 módosító indítványt a szakbizottság nem tudta átnézni, tehát azokat a voksoló képviselők sem ismerhették.

A NEK a vélt törvénysértések miatt a legfőbb ügyészhez fordul - jelentette be Pós Péter. A NEK a "több szem többet lát" elve alapján kéri, hogy bárki, aki alkotmánysértő passzust talál a törvényben, hozzájuk hasonlóan forduljon az Alkotmánybírósághoz.

"Korlátlan hatáskört kap a kormány"

A köztársasági elnök figyelmét arra hívja fel a testület, hogy a törvény 123 helyen ad felhatalmazást a kormánynak arra, hogy bizonyos kérdéseket alacsonyabb szinten szabályozzon. Cser Ágnes erről azt mondta: a kabinet ezzel korlátlan hatáskörhöz jut.

A szakszervezeti vezető közölte, hogy a Fidesz tavasszal ismét benyújtja a parlamentnek a NEK széles körű támogatást élvező törvényjavaslatát, amely cáfolja a kormánynak azt az állítását, hogy nincs alternatíva. Hozzátette: alapvető követelésüket a törvény elfogadása után is hangsúlyozni kell.

A kerekasztal elvileg támogatja a törvényt támadó népszavazási kezdeményezéseket, de egyelőre egyetlen indítványhoz sem csatlakozik, mert biztos akar lenni a sikerben, azaz abban, hogy az íveken szereplő kérdések teljesen lefedik a mostani helyzetet.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×