Alkotmánybírósághoz fordul az egészségügyi kerekasztal

Infostart
2007. december 21. 15:57
A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal a köztársasági elnökhöz, a legfőbb ügyészhez és az Alkotmánybírósághoz fordul az elfogadott egészségbiztosítási törvény miatt. A testület kész támogatni a népszavazási kezdeményezéseket is.

A testületi ülés levezető elnöke példa nélkülien jog- és alkotmánysértőnek mondta a törvény születésének körülményeit és a jogszabályt is. Pós Péter kiemelte az elmaradt egyeztetéseket, valamint azt, hogy az elfogadott törvény szövegét a NEK-hez a szaktárca csak ma küldte át, így nem tudták még azt áttanulmányozni. Az elnök szerint ez önmagában minősíti a kormány hozzáállását.

Az egészségügyben és szociális ágazatban dolgozók demokratikus szakszervezetének elnöke a törvénnyel szembeni egységes ellenállás mértékére utalt, amikor felidézte, hogy a decemberi munkabeszüntetés napján félmillió munkaórát sztrájkoltak. Cser Ágnes a "példátlanul botrányos törvénygyár" selejttermékének nevezte az elfogadott törvényt, amelyről úgy szavazott az Országgyűlés, hogy az utolsó napon benyújtott 130 módosító indítványt a szakbizottság nem tudta átnézni, tehát azokat a voksoló képviselők sem ismerhették.

A NEK a vélt törvénysértések miatt a legfőbb ügyészhez fordul - jelentette be Pós Péter. A NEK a "több szem többet lát" elve alapján kéri, hogy bárki, aki alkotmánysértő passzust talál a törvényben, hozzájuk hasonlóan forduljon az Alkotmánybírósághoz.

"Korlátlan hatáskört kap a kormány"

A köztársasági elnök figyelmét arra hívja fel a testület, hogy a törvény 123 helyen ad felhatalmazást a kormánynak arra, hogy bizonyos kérdéseket alacsonyabb szinten szabályozzon. Cser Ágnes erről azt mondta: a kabinet ezzel korlátlan hatáskörhöz jut.

A szakszervezeti vezető közölte, hogy a Fidesz tavasszal ismét benyújtja a parlamentnek a NEK széles körű támogatást élvező törvényjavaslatát, amely cáfolja a kormánynak azt az állítását, hogy nincs alternatíva. Hozzátette: alapvető követelésüket a törvény elfogadása után is hangsúlyozni kell.

A kerekasztal elvileg támogatja a törvényt támadó népszavazási kezdeményezéseket, de egyelőre egyetlen indítványhoz sem csatlakozik, mert biztos akar lenni a sikerben, azaz abban, hogy az íveken szereplő kérdések teljesen lefedik a mostani helyzetet.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást