eur:
393.06
usd:
366.87
bux:
66548.58
2024. április 25. csütörtök Márk

Sólyom László jövő csütörtökig dönt

A köztársasági elnök várhatóan december 27-ig dönt a hétfőn elfogadott egészségbiztosítási törvény sorsáról - mondta az InfoRádióban a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője. Ha Sólyom László nem írja alá a jogszabálycsomagot, megfontolásra visszaküldheti azt az Országgyűlésnek vagy normakontrollt kérhet az Alkotmánybíróságtól.

A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az InfoRádióban elmondta: a törvény csütörtökön érkezett meg a hivatalba, innentől számítva öt naptári napon belül kell döntenie Sólyom Lászlónak a jogszabály sorsáról.

Mivel azonban ebbe az öt napba ünnepek is esnek, legkésőbb csütörtökön, az első munkanapon kell nyilvánosságra hoznia álláspontját - tette hozzá Kumin Ferenc.

A Fidesz által kezdeményezett, a tandíjról, a vizitdíjról és a kórház napidíjról szóló népszavazás elrendeléséről szintén hétfőn döntött az Országgyűlés.

Kumin Ferenc elmondta: az államfőnek ennek kapcsán ki kell várnia azt a nyolc napos határidőt, amíg bárki jogorvoslati kérelemmel fordulhat az Alkotmánybírósághoz.

Ezt követően 15 napja lesz arra, hogy döntsön a népszavazás időpontjáról, amelyet a döntését követően legalább 43, legfeljebb 90 napon belülre tűzhet ki.

Mindezekből az következik, hogy Sólyom László január közepéig kiírja a népszavazást, amelyre április közepéig sor is kerülhet.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×