Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sólyom László jövő csütörtökig dönt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A köztársasági elnök várhatóan december 27-ig dönt a hétfőn elfogadott egészségbiztosítási törvény sorsáról - mondta az InfoRádióban a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője. Ha Sólyom László nem írja alá a jogszabálycsomagot, megfontolásra visszaküldheti azt az Országgyűlésnek vagy normakontrollt kérhet az Alkotmánybíróságtól.

A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az InfoRádióban elmondta: a törvény csütörtökön érkezett meg a hivatalba, innentől számítva öt naptári napon belül kell döntenie Sólyom Lászlónak a jogszabály sorsáról.

Mivel azonban ebbe az öt napba ünnepek is esnek, legkésőbb csütörtökön, az első munkanapon kell nyilvánosságra hoznia álláspontját - tette hozzá Kumin Ferenc.

A Fidesz által kezdeményezett, a tandíjról, a vizitdíjról és a kórház napidíjról szóló népszavazás elrendeléséről szintén hétfőn döntött az Országgyűlés.

Kumin Ferenc elmondta: az államfőnek ennek kapcsán ki kell várnia azt a nyolc napos határidőt, amíg bárki jogorvoslati kérelemmel fordulhat az Alkotmánybírósághoz.

Ezt követően 15 napja lesz arra, hogy döntsön a népszavazás időpontjáról, amelyet a döntését követően legalább 43, legfeljebb 90 napon belülre tűzhet ki.

Mindezekből az következik, hogy Sólyom László január közepéig kiírja a népszavazást, amelyre április közepéig sor is kerülhet.

Hanganyag: Németh Zoltán