Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megkezdik a 8 millió éves mocsárciprusok konzerválását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma megkezdődik a nyáron megtalált 8 millió éves miocén kori mocsárciprusok konzerválása. A miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai négy különböző eljárási módot választottak: két ciprust cukros, egyet vizes oldatban, egyet pedig homokban tartósítanak. A leleteket többek között a klímaváltozások felderítése céljából több magyar egyetem is vizsgálja.

Megkezdődik a bükkábrányi lignitbányában talált mocsárciprusok konzerválása - mondta az InfoRádiónak a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója.

Veres László hozzátette: a négy fát különböző módon próbálják megvédeni, kettőt közülük cukros oldatban konzerválnak, egyet abban a homokos környezetben hagynak, amelyből előkerült, egyet pedig vizes oldatban helyeznek el.

A múzeumigazgató elmondta: azért próbálkoznak több módszerrel, mert egyelőre nem biztos, hogy a kisebb fáknál bevált cukros oldatos tartósítási eljárás ezeknél az óriási, 2,5 méter átmérőjű, 6-8 méter hosszú törzseknél is működik-e.

Néhány hónapon belül kiderül, hogy az eljárások sikeresek-e, ha pedig valamelyik nem válik be, kipróbálhatnak egy újabbat, a konzerválás során visszafordíthatatlan folyamat ugyanis nem következik be - tájékoztatott Veres László.

A konzerválás körülbelül másfél évig tart majd, ez idő alatt a tervek szerint egy, a felszín alá süllyesztett, úgynevezett Pannon-tenger múzeumot alakítanak ki, ahol a fákat az eredeti, 8 millió évvel ezelőtti környezetükben mutatnák be - mondta a Herman Ottó Múzeum vezetője.

A beruházáshoz az intézmény a Norvég Alapból szeretne pénzhez jutni - fűzte hozzá Veres László.

A fák, amellett, hogy kiállítási tárgyak lesznek, a tudományos kutatásokat is szolgálják majd: több magyarországi egyetem is kért már mintát belőlük - közölte a miskolci múzeum igazgatója.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa