eur:
395.75
usd:
372
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Dráma: hihetetlenül szennyezett a levegő Magyarországon

A forgalmas helyeken országos szinten meghaladja az egészségügyi határértéket a légszennyezettség - mondta az InfoRádiónak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese. Bibók Zsuzsanna hozzátette: ez elsősorban az idősek, a gyerekek, a légzőszervi-, valamint a szív és érrendszeri betegségben szenvedők számára jelent veszélyt.

A főváros belső kerületeiben a porszennyezettség 50 százalékkal haladja meg az egészségügyi határértéket, egyes helyeken a nitrogén-oxid mennyisége is nagyobb, mint a megengedett - mondta az InfoRádiónak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

Bibók Zsuzsanna hozzátette: a két szennyezőanyag fő forrásai a közlekedő járművek és a fűtés.

A kialakult, úgynevezett inverziós helyzetben az alul lévő hideg és a felül lévő meleg légréteg miatt a levegő nem tud függőleges irányban keveredni. Ha szél támadna, tisztulna a levegő, erre esély azonban leghamarabb csak vasárnap vagy hétfőn van - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium munkatársa.

Még nincs vészhelyzet

Nem okoz különösebb problémát, ha a szennyezettség mértéke rövid ideig meghaladja az egészségügyi határértéket: akkor van gond, ha a helyzet hosszú időn keresztül fennáll - mondta Bibók Zsuzsanna.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese hozzáfűzte: a helyzet jelenleg a szennyező anyagok feldúsulásának kedvez, amelyek mennyisége nemcsak Budapesten, hanem országszerte megközelíti az egészségügyi határértéket.

Bibók Zsuzsanna figyelmeztetett: most lenne érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy ne alakuljon ki vészhelyzet. A minisztérium munkatársa ezért azt javasolja: ebben a ködös időben inkább az autósok is válasszanak más közlekedési alternatívát.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×