Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A tőketerebesi erőmű veszélyeztetheti a tokaji értékeket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Tőketerebesre tervezett széntüzelésű "megaerőmű\" lég- és vízszennyezése veszélyt jelenthet a tokaji borkultúrára - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A létesítmény mindaddig fokozott kockázatú beruházásnak számít, ameddig Szlovákia nem szolgáltat adatokat a határon átnyúló környezeti szennyezés mértékéről.

A magyar szaktárca péntekig küldi el a december ötödikei szlovák-magyar egyeztetést követően kialakított végleges magyar álláspontot, szakvéleményt. Ebben a jelentős környezeti veszélyt okozó erőmű megépítése ellen foglal állást.

A szakvéleményben szereplő álláspontot a szlovákiai engedélyezőnek figyelembe kell venni.

Ezzel a tárca a nemzetközi egyezmények által garantált összes lehetőségét felhasználta, hogy érvényt szerezzen a magyar érdekeknek - olvasható a közleményben.

A szlovák társminisztérium által küldött környezeti hatástanulmány a magyar fél számára elfogadhatatlan. Az anyag rossz információkon alapuló, téves következtetéseket tartalmaz.

Fodor Gábor szakminiszter szerint a tőketerebesi erőmű kapcsán zajló vita a két ország rossz politikai viszonyának következménye. Malina Hedvig, a bősi vízlépcső vagy akár a Benes-dekrétumok kapcsán is vita folyik, ha ezek a kérdések megoldódnának, bizonyára nem lenne politikai töltetű az erőművel kapcsolatos vita.

Az erőmű építése ellen széles körű lakossági tiltakozás indult mindkét országban, ötven magyar és szlovák település nyilvánította ki ellenérzését. A huszonháromezres Tőketerebesen eddig kilencezer, a tizennyolcezres Sátoraljaújhelyen ötezer aláírás gyűlt össze a beruházás ellen.