Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A közigazgatási hivatal is támadja a parkoló társaságok gyakorlatát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Beperli a Centrum Parkoló Kft.-t megbízó hét kerületet a közigazgatási hivatal. A legnagyobb probléma a hatóság szerint, hogy törvénytelenül adta el a társaság a kintlévőségeit követeléskezelőknek.

Forgács Imre, a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője az InfoRádióban elmondta: aggályosnak tartják például azt a gyakorlatot, hogy a parkoló társaságok megbüntetik azokat, akik családtagjukkal a kórházba sietnek éppen. Szerinte az egészségügyi szükséghelyzetnek felmentés kellene jelentenie a büntetés alól.

A legsúlyosabb hibának azonban azt tartják, hogy a társaságok a kintlévőségeik behajtását kiadták követeléskezelő cégeknek, amelyek sok esetben alaptalanul követelnek bírságot az emberektől.

Forgács Imre elmondta: az általuk indított per célja, hogy az önkormányzatok egyértelmű szabályokat alkossanak a társaságok számára.

Mindent vissza?

Ha a közigazgatási hivatal megnyeri a pert, akkor a követeléskezelőnek vissza kell fizetnie az általa beszedett összegeket az autósoknak - jelentette ki az InfoRádió által megkérdezett ügyvéd.

Magyar György hangsúlyozta: ha kiderül, hogy a követeléskezelőnek nincs megfelelő jogalapja a fellépéshez, akkor a behajtással jogtalanul gazdagodik, és visszajár a behajtott összeg.

Mivel a jogosultság megléte előkérdés, ezzel be kell várni a tartozás behajtását, vagyis fel kell függeszteni az eljárást - tette hozzá.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ