eur:
393.94
usd:
369.15
bux:
65279.26
2024. április 19. péntek Emma

Tüntetés a Farkasréti Általános Iskola bérbe adása ellen

Mintegy 100-150 ember tüntet kedd délután a XI. kerületi Farkasréti Általános Iskola előtt, mert a kerületi önkormányzat vezetése bérbe akarja adni az intézményt. A szülők, a diákok és a tanárok pénteken reggel értesültek arról, hogy az önkormányzati képviselők szerdán tárgyalnak a kérdésről. A szülők attól félnek, hogy az alapítvány évi 200 ezer forint tandíjat szed majd.

Mintegy 100-150 ember tüntet a Farkasréti Általános Iskola előtt, mert a XI. kerületi önkormányzat vezetése azt fontolgatja, bérbe adja az intézményt egy alapítványnak.

A szülők, a gyermekek és a tanárok is mindössze pénteken értesültek az alapítvány kezdeményezéséről, az alpolgármester előterjesztéséről, valamint arról, hogy szerda reggel a kerületi önkormányzat képviselő testületének napirendjén szerepel a Farkasréti Általános Iskola üzemeltetése és az ingatlan bérbe adása 50 évre - mondta az InfoRádiónak a szülői munkaközösség elnökségi tagja.

Hegedűs Dóra kiemelte: ennek megszavazásával az iskola kikerülne az önkormányzati kezelésből, és fizetőssé válna az oktatás szeptember elsejétől.

A szülői munkaközösség elnökségi tagja elmondta: attól félnek, hogy az alapítvány évi 200 ezer forint tandíjat szed majd, miként arra már van példa egy másik budapesti iskolájában.

Hegedűs Dóra kifogásolta, hogy a leginkább érintettek véleményét nem kérték ki és a döntéshozatalba sem vonták be őket. A szülői munkaközösség elnökségének tagja szerint ha a jómódú családok gyerekeinek kedvezne az iskola alapítványi kézbe kerülése. "Aki nem lesz képes megfizetni a tandíjat, az kereshet egy távolabbi iskolát" - tette hozzá.

Még az sem biztos, hogy tárgyalják

Kedd délután az iskolába várták Molnár Gyula kerületi polgármester, ám helyette Bács Márton alpolgármester adott tájékoztatást a szülői munkaközösségnek a befektetői javaslatról.

Az alpolgármester kiemelte: a szerdai képviselőtestületi ülésen döntenek arról, hogy egyáltalán tárgyaljanak-e a befektetővel. Az önkormányzat részéről elhangzott, hogyha bérbe is adják az iskolát, a jelenlegi diákoknak még biztosan nem kell fizetniük.

Egy alapítványi ajánlat

A XI. kerület honlapján olvasható, Bács Márton által készített előterjesztés szerint idén októberben érkezett kedvező ajánlat az Alapítvány a Pasaréti Gimnázium Létrehozására és Működtetésére alapítványtól, amely a Pasaréti Gimnázium fenntartója és üzemeltetője.

Az előterjesztésben olvasható javaslat szerint az iskola szeptember elsejétől kerülne az alapítvány kezébe, amely az épületet 50 évre venné kézbe.

Az alapítvány az első három évben nem fizetne bérleti díjat, majd a negyedik évtől minden évben egyre emelkedő díjat fizetne: 5 milliótól egészen a hetedik évig, amikor már 20 milliót fizetne az alapítvány bérleti díjként.

Az alapítványnak vállalnia kell, hogy csak a már ott tanulóktól nem kér tandíjat és az elkövetkező négy évben 240 millió forintot költ az iskola felújítására.

Az önkormányzat viszont vállalná, hogy a már oda járó diákok oktatására támogatást nyújt az alapítványnak: az első évben 160 millió forintot, majd évente 20 millióval kevesebbet egészen a nyolcadik évig, amikor már nem adnának több támogatást.

Így nyolc év alatt összesen 700 millió forint önkormányzati támogatáshoz jutna az alapítvány. Az iskola éves fenntartási költsége mintegy 600 millió forint.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ és Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×