Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tüntetés a Farkasréti Általános Iskola bérbe adása ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy 100-150 ember tüntet kedd délután a XI. kerületi Farkasréti Általános Iskola előtt, mert a kerületi önkormányzat vezetése bérbe akarja adni az intézményt. A szülők, a diákok és a tanárok pénteken reggel értesültek arról, hogy az önkormányzati képviselők szerdán tárgyalnak a kérdésről. A szülők attól félnek, hogy az alapítvány évi 200 ezer forint tandíjat szed majd.

Mintegy 100-150 ember tüntet a Farkasréti Általános Iskola előtt, mert a XI. kerületi önkormányzat vezetése azt fontolgatja, bérbe adja az intézményt egy alapítványnak.

A szülők, a gyermekek és a tanárok is mindössze pénteken értesültek az alapítvány kezdeményezéséről, az alpolgármester előterjesztéséről, valamint arról, hogy szerda reggel a kerületi önkormányzat képviselő testületének napirendjén szerepel a Farkasréti Általános Iskola üzemeltetése és az ingatlan bérbe adása 50 évre - mondta az InfoRádiónak a szülői munkaközösség elnökségi tagja.

Hegedűs Dóra kiemelte: ennek megszavazásával az iskola kikerülne az önkormányzati kezelésből, és fizetőssé válna az oktatás szeptember elsejétől.

A szülői munkaközösség elnökségi tagja elmondta: attól félnek, hogy az alapítvány évi 200 ezer forint tandíjat szed majd, miként arra már van példa egy másik budapesti iskolájában.

Hegedűs Dóra kifogásolta, hogy a leginkább érintettek véleményét nem kérték ki és a döntéshozatalba sem vonták be őket. A szülői munkaközösség elnökségének tagja szerint ha a jómódú családok gyerekeinek kedvezne az iskola alapítványi kézbe kerülése. "Aki nem lesz képes megfizetni a tandíjat, az kereshet egy távolabbi iskolát" - tette hozzá.

Még az sem biztos, hogy tárgyalják

Kedd délután az iskolába várták Molnár Gyula kerületi polgármester, ám helyette Bács Márton alpolgármester adott tájékoztatást a szülői munkaközösségnek a befektetői javaslatról.

Az alpolgármester kiemelte: a szerdai képviselőtestületi ülésen döntenek arról, hogy egyáltalán tárgyaljanak-e a befektetővel. Az önkormányzat részéről elhangzott, hogyha bérbe is adják az iskolát, a jelenlegi diákoknak még biztosan nem kell fizetniük.

Egy alapítványi ajánlat

A XI. kerület honlapján olvasható, Bács Márton által készített előterjesztés szerint idén októberben érkezett kedvező ajánlat az Alapítvány a Pasaréti Gimnázium Létrehozására és Működtetésére alapítványtól, amely a Pasaréti Gimnázium fenntartója és üzemeltetője.

Az előterjesztésben olvasható javaslat szerint az iskola szeptember elsejétől kerülne az alapítvány kezébe, amely az épületet 50 évre venné kézbe.

Az alapítvány az első három évben nem fizetne bérleti díjat, majd a negyedik évtől minden évben egyre emelkedő díjat fizetne: 5 milliótól egészen a hetedik évig, amikor már 20 milliót fizetne az alapítvány bérleti díjként.

Az alapítványnak vállalnia kell, hogy csak a már ott tanulóktól nem kér tandíjat és az elkövetkező négy évben 240 millió forintot költ az iskola felújítására.

Az önkormányzat viszont vállalná, hogy a már oda járó diákok oktatására támogatást nyújt az alapítványnak: az első évben 160 millió forintot, majd évente 20 millióval kevesebbet egészen a nyolcadik évig, amikor már nem adnának több támogatást.

Így nyolc év alatt összesen 700 millió forint önkormányzati támogatáshoz jutna az alapítvány. Az iskola éves fenntartási költsége mintegy 600 millió forint.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ és Tenczer Gábor