Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Drasztikus áfaemelési javaslat - a nap legfontosabb hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az élőmunka terheinek jelentős csökkentését javasolja a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal. A testület a kieső bevétel ellensúlyozására 20-ról 22-24 százalékra emelné az általános forgalmi adó mértékét.

A miniszterelnök szerint a kormánynak nagyon sok konzultációval és érveléssel maga mellé kell állítania az országot az egészségbiztosítás átalakításának ügyében. Gyurcsány Ferenc a Magyar Televízió Híradó Extra című műsorában úgy vélte: a törvény elfogadása a rendszerváltás óta eltelt időszak legmesszebbre ható döntése volt, ami a Kádár-rendszer egy még megmaradt részét szünteti meg. A kormányfő a Fidesz népszavazási kezdeményezésével összefüggésben azt mondta: ha az emberek döntő többsége igennel válaszol mind a három kérdésre, annak semmilyen politikai következménye nem lesz. Közben a Fidesz elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: súlyos politikai következményei lesznek, ha elutasítják a választók a kormány intézkedéseit a referendumon. Orbán Viktor hangsúlyozta: mindent megtesz a demokrácia és az alkotmányosság keretei közt, hogy minél hamarabb kiírhassák a választásokat, mert szerinte ez lenne az ország érdeke. Szólt arról is: nem tartja kizártnak, hogy pártja az Alkotmánybírósághoz fordul az egészségbiztosítási törvény miatt. Hozzátette: az államfőtől bölcs döntést várnak.

A köztársasági elnöknek írt levélben fogalmazták meg az egészségügyi reformmal összefüggő aggályaikat neves közéleti személyiségek. Bod Péter Ákos, Granasztói György, Lányi András, Mádl Ferenc, Vizi E. Szilveszter és Zlinszky János arra kéri Sólyom Lászlót, hogy a hétfőn elfogadott törvény aláírása előtt kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. A levél aláírói közölték: a széles körben folytatott szakmai konzultációk után úgy vélik, hogy a változások jelentősen csökkentik a gyógyításra fordítható összeget, növelik a járulékos költségeket, emiatt a betegek nagy részének a mostaninál jóval többet kell majd fizetnie.

Egyebek mellett az élőmunka terheinek jelentős csökkentését javasolja a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal. A testület a kieső bevétel ellensúlyozására 20-ról 22-24 százalékra emelné az általános forgalmi adó mértékét. A szakemberek úgy vélik: az élelmiszerek és egyes szolgáltatások esetén 16-18 százalékos áfa-kulcsra lenne szükség. Az egykulcsos adó és az általános ingatlanadó bevezetését nem támogatja a kerekasztal. A testület ugyanakkor hangsúlyozta: a kedvező változásokhoz szükség van az adót és járulékot fizetők számának növelésére, és a költségvetési kiadások további csökkentésére. Daróczi Dávid kormányszóvivő a találkozó után azt mondta: a kabinet nyitott az érdemi párbeszédre

A Richter Gedeon Nyrt. rendkívüli közgyűlésén a részvényesek jóváhagyták a lengyel Polpharma csaknem teljes tulajdonának megszerzéséről szóló szerződést. A 231 milliárd forint értékű ügylet révén a Richter a közép-kelet-európai régió vezető gyártója lesz és a második legnagyobb a lengyel gyógyszerpiacon. A közgyűlésen a részvényesek tudomásul vették az oroszországi Ak-rihin gyógyszercég megvásárlásáról kötött szerződést is.

Dióssy Gábort jelöli a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkárának az SZDSZ - jelentette be a párt elnöke. Kóka János és Kákosy Csaba, a tárca vezetője közös tájékoztatón közölte: az ügyvivői testület egyhangúlag támogatta a jelöltet. Dióssy Gábor 2005 és 2006 között már dolgozott a gazdasági minisztérium államtitkáraként, majd a MÁV Cargo elnökeként vett részt a cég privatizációjában. Az új államtitkár várhatóan január 1-jén kezdi meg a munkát.

Hivatalában fogadta az Országos Cigány Önkormányzat vezetőit az államfő. Sólyom László a megbeszélés előtt azt mondta: a romák ügyében a közelmúltban pozitív lépések történtek, de az, hogy a cigány társadalom ma is szegénységben él, azt jelzi: az eddigi intézkedések nem voltak elegendőek.

Szakmai vizsgálóbizottságot hozott létre a Nemzetbiztonsági Kabinet; a most megalakított testület a Gripen-beszerzések jogi, közbeszerzési hátterét és nemzetgazdasági hatásait vizsgálja - közölte a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter. Szilvásy György elmondta: a testületet Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára vezeti, tagjai között ott lesznek a Nemzetbiztonsági Iroda, valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviselői. Hozzátette: a bizottság január végére készíti el jelentését a Nemzetbiztonsági Kabinetnek. Közben Demeter Ervin, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja úgy nyilatkozott: a kormány megpróbálja elterelni a figyelmet arról, hogy a svéd ügyészség a Gripen szerződés 2003-as módosításától próbálja felderíteni a korrupciógyanús ügyet.

A széndioxid-kibocsátási egységek eladásáról kötött keretmegállapodást Magyarország Japánnal. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter elmondta: arról, hogy mennyi kvótát vesz meg Tokió, és milyen áron, még folynak a tárgyalások. Fodor Gábor hangsúlyozta: a tárca csak olyan állammal tárgyal, amely Magyarországhoz hasonlóan teljesíti a kiotói vállalásokat. Szólt arról is, hogy az eladott egységekből származó bevételt kizárólag olyan beruházásokra fordítja majd Budapest, amelyek hozzájárulnak a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

Hat fővárosi kapitányság élére nevezett ki új vezetőt Budapest rendőrfőkapitánya. A rendőrség honlapján olvasható közlemény szerint megváltozott a József- és a Ferencváros rendőri vezetője, új parancsnok irányítja Kispestet, Újpestet, illetve a 18-dik és a 22-dik kerületi kapitányságot.