Tudja, mennyire ismertek és népszerűek a leggazdagabbak?

Infostart
2007. december 17. 15:26
Novemberi közvélemény-kutatásában a Forsense Piackutató és Stratégiai Tanácsadó Intézet arra volt kíváncsi, hogy mennyire ismertek és népszerűek a leggazdagabb magyarok, hogyan vélekednek az emberek a legtehetősebbek politikai befolyásáról, és mit gondolnak, mi kell ahhoz, hogy valaki jelentős vagyonra tegyen szert.

A kérdezetteknek mindössze két százaléka tudta sorrendben megnevezni Magyarország három - a Napi Gazdaság kiadványa szerinti - leggazdagabb emberét, Demján Sándort, Csányi Sándort és Várszegi Gábort. A válaszadók fele ugyanakkor egyiküket sem tudta megnevezni.

Demján Sándort a kérdezettek 24 százaléka tartotta a leggazdagabb magyarnak, de Csányi Sándort is 13 százalékuk jelölte az első helyre. Ha eltekintünk a sorrendtől, akkor Demján Sándort a kérdezettek 31, Csányi Sándort 28, Várszegi Gábort 5 százalék nevezte meg.

A kérdezettek 5 százaléka vélte úgy, hogy Gyurcsány Ferenc Magyarország leggazdagabb embere (összesen 8 százaléka jelölte a lista valamelyik helyére a miniszterelnököt), Kóka Jánost pedig 2,3 százalék gondolta a leggazdagabb magyarnak (összes említés: 4,7 százalék), holott mindketten csak jóval hátrébb szerepelnek a sorrendben.

Csányit és Demjánt ismerik a leginkább

A kérdezettek háromnegyede nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy kit tart Magyarország legbőkezűbb emberének, 13 százalékuk Demján Sándort, 6 százalékuk pedig Csányi Sándort jelölte meg.

A leggazdagabb emberek közül ötre részletesebben is rákérdezett a Forsense. Mint kiderült, Demján Sándor és Csányi Sándor ismertsége tekinthető kiemelkedőnek: Csányit a kérdezettek 78, Demjánt 72 százaléka ismeri, Széles Gábor ismertsége 50 százalékos, Leisztinger Tamás nevét a kérdezettek mintegy kétharmada nem hallotta még.

A kérdezetteknek csak kisebb hányada tudta a leggazdagabbak cégeit megnevezni. A Csányi Sándort ismerők fele tudta kötni az üzletember nevét az OTP-hez, 4 százalék a MOL-hoz és a Pickhez, 3 százalék a Délhúshoz, 2 százalék a Csányi Pincészethez és a Villányi Törköly Kft-hez, további cégeket a kérdezettek kevesebb mint 1 százaléka nevezett meg.

Befolyásosnak tartják őket

A milliárdosok rokonszenvindexe egy-két kivételtől eltekintve a rosszabb anyagi helyzetben élők körében magasabb. A legfeljebb havi nettó 125 ezer forintból élő családokban, a lakótelepen élők, az 55 év felettiek között majd minden esetben átlag feletti a rokonszenvindex, és Széles Gábor kivételével ez elmondható az MSZP szavazóiról is.

Az öt leggazdagabb magyart ismerők jelentős része, 25-40 százaléka nem tudja megítélni, hogy a nagyvállalkozóknak van-e bármilyen befolyása a politikai életben. Azoknak azonban, akik válaszoltak a kérdésre, tekintélyes hányada, legalább 50 százaléka úgy gondolja, hogy az öt leggazdagabb magyarnak nagy, vagy nagyon nagy befolyása van a közéletre.