Sztrájk: túl az első napon

Infostart
2007. december 17. 20:08
Országos sztrájk kezdődött az egészségbiztosítás rendszerének tervezett átalakítása miatt hétfőn. A munkabeszüntetésben a többi között vasutasok, orvosok és tanárok vettek részt, a gazdák pedig a főutak forgalmát lassították.

A MÁV adatai szerint a vonatok több mint fele közlekedik, és a járatok túlnyomó része megérkezik a végállomásra is. A vasúttársaság közölte: a szerelvények indításánál adottak a személyi és biztonsági feltételek.

Korábban a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete számolt be arról, hogy több helyen törvénysértő módon köteleztek túlmunkára dolgozókat, és megsértették a biztonsági előírásokat, ezért feljelentést tettek.

Gaskó István, a VDSZSZ és a Liga Szakszervezetek elnöke az InfoRádióban azt mondta: a reggel hat órakor kezdődött munkabeszüntetésben mintegy 3-4 ezer vasutas vesz részt, az érdekképviseleti szövetség által meghirdetett országos sztrájkhoz pedig körülbelül 30-40 ezren csatlakoztak.

Sigulinszky Tibor, a MÁV szóvivője az InfoRádióban arról számolt be, hogy a Keleti és a Déli pályaudvaron elindulnak a vonatok, de a Nyugati pályaudvaron továbbra is akadozik a forgalom. Közben a MÁV a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult, azt kérve, minősítsék jogellenesnek a határozatlan időre hirdetett vasúti sztrájkot.

A tanárok is sztrájkoltak

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint több száz oktatási intézményben tartottak munkabeszüntetést, ami a sztrájkfelhívás 10 ezres nagyságrendű támogatását jelenti. Kerpen Gábor az InfoRádióban közölte: az iskolák ötödében a meghirdetett kétórásnál hosszabb idejű volt a munkabeszüntetés.

Az érdekképviseleti vezető felhívta a figyelmet arra, hogy az oktatási törvénnyel ellentétes, ha egy intézményvezető rendkívüli oktatási szünetet rendelt el a mai napra.

Hozzátette: adataik szerint a pedagógusok mindenhol biztosították a gyerekfelügyeletet, vagy a helyettesítéseket.

Közben a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arról számolt be, hogy tagjaik közül 14 ezren tartottak kétórás és nyolcezren egész napos munkabeszüntetést.

Árok Antal elmondta: Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Zala megyében sztrájkolt a legtöbb pedagógus. Hangsúlyozta: nem az egészségbiztosítási reformot utasítják el, elsősorban azt kifogásolják, hogy nem volt kellő idő a véleménynyilvánításra.

Fenyegették az orvosokat?

Eltérő mértékben vettek részt a kórházak az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete felhívására hirdetett kétórás munkabeszüntetésben. A sürgősségi ellátást mindenütt biztosították.

Cser Ágnes, az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban azt mondta: megfélemlítették a dolgozókat, így volt, aki nem merte beszüntetni a munkát a meghirdetett sztrájk idejére.

Úgy vélte: a kormány azt akarja sugallni, hogy csak kevesen szüntették be a munkát, de szerinte ez nem igaz, mivel az akcióhoz megyei, városi kórházak dolgozói, valamint háziorvosok és védőnők is csatlakoztak. A szakszervezeti vezető pontos számokat egyelőre nem tudott mondani.

Útlezárások vidéken

Országszerte 46 helyen tartott félpályás útlezárásokat a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége az egészségbiztosítás tervezett átalakítása ellen.


Útlezárás Csongrád megyében (Fotó: promenad.hu)

Budai Gyula, a szervezet szövetségi igazgatója az InfoRádióban elmondta: a demonstrációkban mintegy 2.400 gazda vett részt.

Hozzátette: a Magosz országos elnöksége januárban dönt arról, hogy folytatják-e az akciót.
Heves megyében traktorokkal vonultak a gazdák az egri kórház elé, hogy így támogassák a létesítmény megtartását.

Zala megyében a Magosz nem szervezett útlezáró akciókat, Somogy megyében mintegy kétórás késéssel kezdődtek meg a félpályás útlezárások a hideg és a csúszós utak miatt.

Csak a 47-es főúton, Szeged és Hódmezővásárhely között volt komolyabb fennakadás; az autósoknak fél-egy órát kellett várakozniuk az érintett szakaszon.