Kórházi sztrájk: megfenyegették őket?

Infostart
2007. december 17. 16:38
Nem sztrájkoltak egységesen az egészségügyi intézmények dolgozói. Több kórházban a betegek érdekei és az év végi kötelező szabadságolások miatt nem tartottak munkabeszűntetést. Az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint azonban megfélemlítették a dolgozókat.

A Heim Pál Gyermekkórházban 80 dolgozó sztrájkolt, de ez nem okozott nagy fennakadást.

Lápossy Árpád, a sztrájkbizottság elnöke azt mondta: az egészségügy gondjait nem oldják meg a magánbiztosítók, ettől az orvosoknak és az ápolóknak nem lesz több a pénzük, így az ellátás sem lesz jobb.

Ostobaságnak tartom azt a kijelentést, hogy a magánbiztosítóktól jó lesz a betegellátás, az ugyanis attól függ, milyen az oktatás. Ha jó az oktatás, és ebben az országban az orvosok oktatása jó, akkor jó lesz a betegellátás. Illetve a szolgáltatás, a szolgáltatók felszereltsége dönti el ezt - mondta Lápossy Árpád.

A kazincbarcikai kórház körülbelül 20 orvosa sztrjákolt, tiltakozásul az egészségbiztosítási pénztárak modellváltása ellen.

Váradi József szülész-nőgyógyász az InfoRádió kérdésére elmondta: a szakdolgozók az orvosok munkabeszüntetése miatt a sztrájk passzív résztvevői voltak.

Az önkormányzattal az a gondunk, hogy szerintünk a kórház-privatizáció kicsit erőltetett ütemben halad, és ez ellen szeretnénk tiltakozni - jelentette ki.

Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint megfélemlítették a dolgozókat, így volt, aki nem merte beszüntetni a munkát a meghirdetett sztrájk idejére.

Idén már több ezren elvesztették a munkahelyüket a "nagyszerű struktúra-átalakításban", és ha ehhez még az igen jó szándékú főnök meg is fenyegeti a munkavállalókat, akkor nem lehet a sztrájkjogot szabadon gyakorolni. Nagyon kiszolgáltatottak a munkavállalóink - mondta.

Baján, a városi kórházban 8 és 10 óra között csak a sürgős eseteket fogadták. Ózdon pedig az Almási Balogh Pál Kórházban délután szüntették be néhány órára a munkát az orvosok, de ez a betegellátásban nem okozott zavart.