eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Durvuló szópárbaj a szakszervezetek és a MÁV között

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a MÁV minden lehetséges törvénysértést elkövet, csak hogy elmondhassa: a sztrájk alatt is járnak a vonatok. A közlekedési vállalat szóvivője azonban azt mondta: a szakszervezetek az élő fába is belekötnek.

Törvénysértést követ el a MÁV akkor, amikor a maximális 12 órás munkavégzésen felüli túlmunkára kötelezi a dolgozókat a sztrájk miatt - mondta az InfoRádióban a Liga Szakszervezetek, valamint a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke.

Gaskó István hangsúlyozta: biztonsági okokból sok veszélyt rejt az is, hogy a vonatokat átvizsgálás nélkül engedik ki a pályaudvarokról.

A szakszervezeti vezető elmondta azt is: az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan a vasutasok is azt érzékelték, hogy vezetőik megfélemlíti őket vagy korlátozza alkotmányos joguk gyakorlásában.

Gaskó István közölte: eddig csaknem 30-40 ezer ember vett részt az országos, általános sztrájkban. Mint mondta, új belépők is vannak, többek között siófoki, orosházi és hódmezővásárhelyi köztisztviselők is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez.

A MÁV cáfol

A MÁV szóvivője, Sigulinszky Tibor cáfolta, hogy megkerülnék a jogszabályokat, szerinte arról van szó, hogy "a szakszervezet az élő fába is beleköt". Kijelentette: most különösen figyelnek arra, hogy maradéktalanul betartsák a törvényeket.

A szóvivő bírálta a szakszervezetet azért is, mert még mindig nem sikerült megegyezni velük az elégséges szolgáltatásról. Erről hétfő délután tovább egyeztet a két fél.

Elmondta: Budapesten a főpályaudvarok a Déli kivételével megbénultak. A Keleti pályaudvar megtelt álló vonatokkal, és a Nyugatiból sem indulnak járatok, a közlekedő szerelvények ezért vagy a külső kerületek állomásairól, vagy a Déli és a Kelenföldi pályaudvarról érhető el.

Szeged térségében továbbra sem közlekednek a vonatok, mint ahogy Budapest-Vác között sem.

Sigulinszky Tibor közölte: az előre megváltott jegyek árát a MÁV teljes egészében visszafizeti, a bérletes utasoknak pedig részben megtérítik azon jegyek árát, amelyet egy másik közlekedési vállalatnál váltottak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×