Durvuló szópárbaj a szakszervezetek és a MÁV között

Infostart
2007. december 17. 12:34
A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a MÁV minden lehetséges törvénysértést elkövet, csak hogy elmondhassa: a sztrájk alatt is járnak a vonatok. A közlekedési vállalat szóvivője azonban azt mondta: a szakszervezetek az élő fába is belekötnek.

Törvénysértést követ el a MÁV akkor, amikor a maximális 12 órás munkavégzésen felüli túlmunkára kötelezi a dolgozókat a sztrájk miatt - mondta az InfoRádióban a Liga Szakszervezetek, valamint a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke.

Gaskó István hangsúlyozta: biztonsági okokból sok veszélyt rejt az is, hogy a vonatokat átvizsgálás nélkül engedik ki a pályaudvarokról.

A szakszervezeti vezető elmondta azt is: az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan a vasutasok is azt érzékelték, hogy vezetőik megfélemlíti őket vagy korlátozza alkotmányos joguk gyakorlásában.

Gaskó István közölte: eddig csaknem 30-40 ezer ember vett részt az országos, általános sztrájkban. Mint mondta, új belépők is vannak, többek között siófoki, orosházi és hódmezővásárhelyi köztisztviselők is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez.

A MÁV cáfol

A MÁV szóvivője, Sigulinszky Tibor cáfolta, hogy megkerülnék a jogszabályokat, szerinte arról van szó, hogy "a szakszervezet az élő fába is beleköt". Kijelentette: most különösen figyelnek arra, hogy maradéktalanul betartsák a törvényeket.

A szóvivő bírálta a szakszervezetet azért is, mert még mindig nem sikerült megegyezni velük az elégséges szolgáltatásról. Erről hétfő délután tovább egyeztet a két fél.

Elmondta: Budapesten a főpályaudvarok a Déli kivételével megbénultak. A Keleti pályaudvar megtelt álló vonatokkal, és a Nyugatiból sem indulnak járatok, a közlekedő szerelvények ezért vagy a külső kerületek állomásairól, vagy a Déli és a Kelenföldi pályaudvarról érhető el.

Szeged térségében továbbra sem közlekednek a vonatok, mint ahogy Budapest-Vác között sem.

Sigulinszky Tibor közölte: az előre megváltott jegyek árát a MÁV teljes egészében visszafizeti, a bérletes utasoknak pedig részben megtérítik azon jegyek árát, amelyet egy másik közlekedési vállalatnál váltottak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sigulinszky Tibor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gaskó István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást