Áldatlan állapot - sztrájk az Áldás utcai iskolában

Infostart
2007. december 17. 14:57
Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a hétfőn kezdődött munkabeszüntetésben mintegy 10 ezer pedagógus vesz részt, a sztrájk több száz iskolát érint országszerte. Az InfoRádió a II. kerületi, Áldás utcai Általános Iskolát kereste fel.

Az Áldás Utcai Általános Iskolában hétfőn 10 órakor kezdődött a tanítás. A tantestület pénteken döntött úgy, hogy csatlakozik a sztrájkfelhíváshoz, mivel többen nem értenek egyet az egészségbiztosítási és a nyugdíjrendszer tervezett átalakításával.

Tóth András magyartanár szerint a kötelező óraszám emelése is problémát jelent, de a mostani munkabeszüntetést nem emiatt szervezték.

Még a múlt héten összehívták a tantestületet, és a tanárok 30 százaléka döntött úgy, hogy csatlakozik a felhíváshoz. A tanárok a munkaidő kezdetén megérkeztek ugyan, az első két órát azonban nem tartották meg. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az elmaradt két órát kell-e pótolni.

A pedagógusok határozatlan idejű sztrájkhoz nem csatlakoznak - mondta Horváth Attiláné igazgató. Elmondta azt is: a tanítás tíz órakor elkezdődött.

Hétfőtől a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok hirdettek határozatlan idejű általános országos sztrájkot a társadalombiztosítási követeléseik alátámasztására.

Azt várják, hogy a kormány vonja vissza az egészségbiztosítás privatizációját lehetővé tevő törvényjavaslatot, amelyről hétfőn szavaz az Országgyűlés, illetve tiltakoznak az új nyugdíjszámítás szabálya ellen, amely 8-10 százalékos nyugdíjcsökkenést jelent a januártól nyugdíjba vonulóknak.

A hétfői általános sztrájkban a vasútnál, az egészségügyben, a közoktatásban, a repülőtéren, az elektronikai iparban, két Volán-társaságnál, illetve más szervezeteknél dolgozók vesznek részt.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást