A Magyar Gárda feloszlatását kéri az ügyészség

InfoRádió / MTI
2007. december 17. 13:20
A Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatását kéri a Fővárosi Főügyészség közigazgatási jogi osztálya. Morvai Attila szóvivő közölte: az erről szóló keresetüket hétfőn nyújtották be az illetékes Fővárosi Bíróságnak.

A Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatását kérte a Fővárosi Főügyészség a Fővárosi Bíróságtól.

A főügyészség szóvivője, Morvai Attila elmondta: az ügyészség azért döntött a feloszlatást kezdeményező kereset mellett, mert álláspontjuk szerint a Magyar Gárda az egyesületi törvénybe ütközően gyakorolta tevékenységét.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a jogszabály kimondja: az egyesületi jog gyakorlása mások jogait és szabadságát nem sértheti. Az ügyészség keresetében több jogszabályra és nemzetközi egyezményre hivatkozva küldte meg keresetét a bíróságnak - tette hozzá Morvai Attila. A keresetlevél zömében a Tatárszentgyörgyön történteken alapul.

Vona: a Magyar Gárda nem oszlik fel

A Magyar Gárda vezetője szerint az egyesület nem oszlik fel. Vona Gábor az InfoRádióban úgy vélte: a demokrácia megcsúfolása az, hogy a Fővárosi Főügyészség a feloszlatásukat kezdeményezi.

A Jobbik elnökeként is működő politikus szerint a tatárszentgyörgyi felvonulás még nem ok a Magyar Gárda feloszlatására.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Morvai Attila, a Fõvárosi Fõügyészség szóvivõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást