eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Az Egyesült Államok megértette, nem úszhat az árral szemben"

Elégedett az ENSZ főtitkára az indonéziai Bali szigetén tartott klímakonferencia eredményeivel. A résztvevők elfogadták azt a tervet, amelynek alapján legkésőbb 2008 áprilisig megkezdik a tárgyalásokat egy 2009-ben aláírandó globális klímaegyezményről. Az Egyesült Államok elérte, hogy számok nem szerepelnek a megállapodásban, az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint azonban az egyezség így is fantasztikus eredmény.

Elégedett az ENSZ főtitkára az indonéziai Bali szigetén tartott klímakonferencia eredményeivel.

Ban Ki Mun méltatta az Egyesült Államok és más résztvevő országok rugalmasságát, amely lehetővé tette a megállapodást.

A főtitkár mandátuma kulcsfontosságú pillanatának nevezte a tanácskozás eredményes befejezését.

A konferencián reggel benyújtott újabb kompromisszumos határozat-tervezethez végül az Egyesült Államok is csatlakozott. A megállapodás értelmében legkésőbb áprilisig megkezdődnek a tárgyalások egy 2009-ben aláírandó globális klímaegyezményről, amely a kiotói jegyzőkönyv 2012-es lejárta utáni időszak célkitűzéseit fogalmazza meg.

A tervezetből - Washington nyomására - kimaradt a korábban az Európai Unió által szorgalmazott, a károsanyag-kibocsátás csökkentését konkrétan meghatározó rész. A civil szervezetek - köztük a Természetvédelmi Világalap és a Greenpeace - képviselői csalódottan nyilatkoztak a tanácskozásról.

Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint az egyezség így is fantasztikus eredmény. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató kiemelte: az Egyesült Államok megértette, nem úszhat az árral szemben, és megváltoztatta álláspontját.

Az ENSZ Nobel-békedíjjal kitüntetett Kormányközi Klímaváltozási Bizottságának (IPCC) magyar tagja szerint a megállapodás révén csökkenthetőek az éghajlatváltozás hatásai.

Az Egyesült Államok az IPCC jelentése, valamint a belső nyomás hatására változtatta meg álláspontját - vélekedett Ürge-Vorsatz Diána klímakutató. Hozzátette: az is hozzájárult a döntéshez, hogy Ausztrália is ratifikálta a kiotói egyezményt.

Az Európai Unió sikere, hogy a fejlődő országok is tesznek vállalásokat - közölte a Közép-Európai Egyetem professzora.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×