Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ellentmondásos gyógyszerösztönzési terv a kormány előtt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tiltakoznak a magyarországi gyógyszergyártók az egészségügyi tárca úgynevezett gyógyszerészösztönzési terve ellen. Az lnfoRádió úgy tudja: a kormány januártól többlettámogatást adna azoknak a patikáknak, ahol az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül az olcsóbbat ajánlják a betegnek. Az egészségügyi miniszter azt mondta, ilyen rendszer több európai országban is muködik.

A magyarországi gyógyszergyártók úgy vélik: szakmaiatlan, versenyellenes és gazdaságilag kedvezőtlen helyezetet eredményez az egészségügyi tárca által kidolgozott gyógyszerészösztönzési program.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója szerint annak eldöntése, hogy egy adott orvos milyen konkrét készítményt ír fel a betege részére, hosszú konzultáció és mérlegelés eredménye.

Az indítvány figyelmen kívül hagyja a betegek egyéni gyógyszerelési igényeit, és nem veszi figyelembe az egyéni érzékenységet - vélte Bidló Judit.

Az igazgató hozzátette: a gyógyszerészek anyagi érdekeltsége miatt megromolhat a beteg-patikus kapcsolata. "A tervezett intézkedés megvalósulása szembeállítaná egymással a beteget és a gyógyszerészt, mivel a gyógyszerészt anyagilag érdekeltté teszi abban, hogy irányítsa a beteg gyógyszerválasztását. Ez különösen problémás lehet olyan esetben, ha a beteg egyébként ragaszkodna megszokott gyógyszeréhez".

Horváth Ágnes szerint ez csak egy lehetőség

Az egészségügyi miniszter nem érti a gyógyszerészek aggodalmát. Horváth Ágnes szerint ilyen ösztönző rendszer több európai országban is működik.

"Ez csak egy lehetőség a gyógyszerészek számára, tehát nem kötelező. Ha olcsóbb terméket ajánlanak a betegnek az azonos hatóanyagú készítményekből, akkor pénzt, kvázi jutalmat kapnak az államtól" - mondta Horváth Ágnes, hozzátéve: az OGYI kiadta mi-mivel helyettesíthető, ami alapján a patikusok jól tudnak dönteni.

Ha a Parlament megszavazza a módosító indítványt, akkor januártól életbe léphet a gyógyszerészi ösztönző rendszer.