Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Olcsóbbak lesznek a korszerű diabétesz-gyógyszerek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felülvizsgálta az Egészségügyi Minisztérium a cukorbetegek gyógyszereinek ártámogatását - jelentette be a tárca vezetője. Jövő januártól csökken, vagy megszűnik az elavult gyógyszerek társadalombiztosítási támogatása, a korszerűbb készítményeké azonban nő. Lesz tehát olyan új szer, amely feleannyiba is kerülhet, mint korábban. Horváth Ágnes becslése szerint a betegterhek másfél milliárd forinttal csökkennek majd.

Az egészségbiztosító és az egészségügyi tárca az Egyesült Államok és az európai diabetológiai társaságok ajánlásait figyelembe véve vizsgálta felül a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek társadalombiztosítási támogatását.

Az intézkedések nyomán új terápiás lehetőségek nyílnak meg - mondta az egészségügyi miniszter.

A Belgyógyászati Szakmai Kollégium Diabetológiai Munkacsoportjának vezetője közölte, hogy a változtatás következtében a betegterhek jelentősen csökkennek januártól.

Jermendy György hangsúlyozta: az úgynevezett humán inzulinkészítményeket használók köre bővülni fog, és a szerek tb-támogatása is nő.

A korai humán inzulinterápia - az eddigi 55 százalékos támogatás helyett - jövőre 100 százalékos támogatás mellett érhető majd el.

A ritkábban használt inzulinkészítmények 90 százalékos támogatásban részesülnek a jövőben, valamint 50 százalékos támogatási kulcsot kapott az eddig nem támogatott korai analóg inzulinkezelés.

A korszerűtlen készítmények tb-támogatása ugyanakkor csökken - tette hozzá Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

Az egészségügyi miniszter azt nem tudta megmondani, hogy hány inzulinkészítmény vagy tabletta ára változik jövőre, az azonban biztos, hogy az új támogatási rendszer 550-600 ezer cukorbeteget érint.