eur:
393.94
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Olcsóbbak lesznek a korszerű diabétesz-gyógyszerek

Felülvizsgálta az Egészségügyi Minisztérium a cukorbetegek gyógyszereinek ártámogatását - jelentette be a tárca vezetője. Jövő januártól csökken, vagy megszűnik az elavult gyógyszerek társadalombiztosítási támogatása, a korszerűbb készítményeké azonban nő. Lesz tehát olyan új szer, amely feleannyiba is kerülhet, mint korábban. Horváth Ágnes becslése szerint a betegterhek másfél milliárd forinttal csökkennek majd.

Az egészségbiztosító és az egészségügyi tárca az Egyesült Államok és az európai diabetológiai társaságok ajánlásait figyelembe véve vizsgálta felül a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek társadalombiztosítási támogatását.

Az intézkedések nyomán új terápiás lehetőségek nyílnak meg - mondta az egészségügyi miniszter.

A Belgyógyászati Szakmai Kollégium Diabetológiai Munkacsoportjának vezetője közölte, hogy a változtatás következtében a betegterhek jelentősen csökkennek januártól.

Jermendy György hangsúlyozta: az úgynevezett humán inzulinkészítményeket használók köre bővülni fog, és a szerek tb-támogatása is nő.

A korai humán inzulinterápia - az eddigi 55 százalékos támogatás helyett - jövőre 100 százalékos támogatás mellett érhető majd el.

A ritkábban használt inzulinkészítmények 90 százalékos támogatásban részesülnek a jövőben, valamint 50 százalékos támogatási kulcsot kapott az eddig nem támogatott korai analóg inzulinkezelés.

A korszerűtlen készítmények tb-támogatása ugyanakkor csökken - tette hozzá Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

Az egészségügyi miniszter azt nem tudta megmondani, hogy hány inzulinkészítmény vagy tabletta ára változik jövőre, az azonban biztos, hogy az új támogatási rendszer 550-600 ezer cukorbeteget érint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×