eur:
394.8
usd:
371.31
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Éles kritikák: "Magyarország a verbális polgárháború állapotában van"

A Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének munkatársa, Oberfrank Ferenc szerint az egészségbiztosítási törvénytervezet jelentősen növelné a társadalmi különbségeket. Bogár László, a Károli Gáspár Református Egyetem docense kiemelte: állatorvosi ló az egészségbiztosítási törvény másfél éves folyamata. Botos Jósef, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára úgy vélekedett, hogy az ellátás tovább romlik az egészségbiztosítási törvénytervezet elfogadása esetén.

Az egészségbiztosítási törvénytervezet elfogadásával csúszós lejtőre kerülünk, amelynek alja egyre gyorsabban közelít hozzánk - vélekedett a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének kutatója. Oberfrank Ferenc szerint komoly társadalmi és gazdasági problémák következnek ebből, amely után néhány éven belül nem lesz ugyanaz a magyar társadalom.

A biztosítótársaságokkal olyan szervezőelv jelenik meg, ami megszünteti a kockázatközösséget, és egyéni alkukat ajánl fel azzal kapcsolatosan az embereknek, hogy mit tud ajánlani az egészség védelme szempontjából - közölte a kutató. Oberfrank Ferenc kiemelte: az alkuk attól függenek majd, hogy milyenek az egyén genetikai adottságai és a fizetőképessége.

"Komoly válaszúthoz értünk"

Az állam le van gyengítve, ezért nem képes útját állni az üzleti szféra törekvéseinek azzal sem, hogy állami többségű tulajdon lesz a pénztárakban - hangsúlyozta a kutató.

Oberfrank Ferenc kiemelte: a kiszolgáltatottabbat kell gyógyítani, ami pedig nem egyeztethető össze a profittal.

Komoly válaszúthoz értünk, hiszen el kell dönteni, hogy a gazdaság vagy a társadalom vezérelte egészségbiztosítás felé indulunk el - fejtette ki a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének kutatója. Hozzátette: nem kizárt, hogy a gazdaság vezéreltéből haszon származzon, de nem ez az elsődleges

A magánbiztosító a tulajdonosainak és a részvényeseinek tartozik elszámolással, ezért nem szabad beengedni az egészségbiztosításba - emelte ki Oberfrank Ferenc.A megriadt társadalom és az arrogáns kormányzat

Állatorvosi ló az egészségbiztosítási törvény másfél éves folyamata - vélekedett az InfoRádiónak Bogár László.

A Károli Gáspár Református Egyetem docense kiemelte: ez a folyamat arról tanúskodik, hogyan nem szabad a kormányzatnak társadalmi változásokat véghez vinni.

Egy prekoncepciót próbálnak a megriadt társadalomra ráerőszakolni, majd sértődötten és arrogánsan reagálnak a társadalmi ellenállásra - hangsúlyozta.

Ez egy abszurd helyzet egy demokráciában, és nehéz megmondani, hogyan lehet jóra fordítani a helyzetet - tette hozzá Bogár László.

Verbális polgárháború

A kormányzat és a civil szféra közötti kommunikációról az egyetemi docens úgy vélekedett, hogy Magyarország egy egyre súlyosbodó verbális polgárháború állapotában van, amelynek során zavaros, alkalmatlan értelmezési készletek egyre céltalanabb és indulatosabb küzdelme zajlik.

Bogár László szerint régen elveszett a valós tartalmak keresése, pusztán negatív végösszegű játszma folyik a politikai pártok és a szakmai- és civil szervezetek között. Ebben mindeni veszít, és ezzel tisztában is van, mégsem képes kiszállni a játszmából - tette hozzá.

Eluralkodóban van egy veszélyes, patologikus társadalomlélektani beállítódás, amelynek lényege, hogy nyereségnek könyvelem el, ha többet tudok ártani a másiknak, mint ő nekem - emelte ki az egyetemi docens. Hangsúlyozta: ez az önpusztítás egyik biztosabb és legkínzóbb formája.

Ebből a zsákutcából kellene visszahátrálni, és nemcsak az egészségbiztosítás kapcsán, de most ez a legsúlyosabb kérdés - fejtette ki Bogár László.Szlovákiában sem vált be

Az ellátás tovább romlik az egészségbiztosítási törvénytervezet elfogadása esetén - mondta az InfoRádiónak Botos József egyetemi docens.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára szerint pénzügyi megfontolások vezették a reformokat, és nem az, mi lenne jobb a biztosítottaknak.

Ahol kipróbálták, ott nem vált be a verseny az egészségügyben, például Szlovákiában sem - emelte ki.

Botos József közölte: az orvosok sokszor saját érdekeik védelme miatt szabnak gátat a szakmai újításoknak.

A pénz a kulcskérdés

Az üzleti biztosító kivon pénzt a rendszerből - hangsúlyozta az egyetemi docens. Példaként említette, hogy Ausztriában nem üzleti cégek a biztosítók, hanem társadalombiztosítási rendszerek.

Ha a biztosító bevezet egy olcsóbb és jobb megoldást, az visszakerül a rendszerbe, míg a Magyarországon tervezett modellben azért vezeti be, hogy jövedelmező legyen, és befektetése megtérüljön - fejtette ki Botos József.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×