Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bujtor a befutó - a nap legfontosabb hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lisszabonban aláírták a 27 tagállam vezetői az Európai Unió reformszerződését. A dokumentum a tervek szerint 2009-ig új jogi alapokra helyezi a közösség működését. Az eseményen Magyarországot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök képviselte.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a megállapodás aláírása után úgy vélte: az unió cselekvőképességét és céljainak hatékonyabb teljesítését erősíti a közösség reformszerződése.

A dokumentum, amely korszerűsíti a 27 tagú unió döntéshozatali mechanizmusát, csak akkor léphet életbe, ha valamennyi állam és az Európai Parlament is ratifikálta. Daróczi Dávid kormányszóvivő az InfoRádióban megerősítette: Magyarország az elsők között kívánja jóváhagyni és törvénybe iktatni a dokumentumot, ezért a kabinet már pénteken az Országgyűlés elé terjeszti a megállapodást.

Igen az EU büdzséjére

Brüsszelben jóváhagyta az unió jövő évi költségvetését az Európai Parlament. A kiadások továbbra is az uniós össztermék egy százaléka alatt maradnak.

Az uniós intézmények között november végén született megállapodást érdemben már nem módosította az Európai Parlament, és összesen 120,3 milliárd euróban határozta meg a kiadásokat. Ez a GDP 0,96 százaléka.

Az OMV-nek tetszik a MOL terve


Ambíciózusnak tartja az OMV osztrák olaj- és gázipari konszern vezérigazgatója a MOL-nak azt a javaslatát, hogy a közép- és délkelet-európai gázellátás biztonságának javítása érdekében hozzanak létre egy új, független társaságot a gázszállító hálózatok egyesítésére.

Wolfgang Ruttenstorfer azt mondta: cége nyitott a magyar társaság javaslatára. A vezérigazgató közölte: még nem tárgyaltak a MOL vezetésével azóta, hogy az OMV a múlt héten bejelentette: pert indított Magyarországon a vállalat ellen, mert megítélése szerinte a magyar cég alapszabálya három ponton is ellentétes a magyar joggal.

Drágul a kenyér

A kenyér és pékáruk további drágulására kell számítani a közeljövőben - mondta a Magyar Pékszövetség elnöke.

Ilonka Boldizsár az áremelés mértékéről nem tudott pontos adatokat mondani, mivel azt szerinte az országban eltérő módon és eltérő időben hajtják végre.

Csökkent a termés

Gabonából 9,6 millió tonnát takarítottak be Magyarországon az idén, szemben a tavalyi 14,7 millió tonnával.

Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára a betakarítási koordinációs bizottság záróülése után elmondta: a rosszabb adatok ellenére a megtermett gabona elegendő az ország igényeinek fedezésére, bár az árak magasak.

Olcsóbb gyógyszerek

Januártól kevesebbet kell fizetni a cukorbetegség kezelését szolgáló készítményekért - mondta az egészségügyi miniszter. Horváth Ágnes azt közölte: ennek oka, hogy a szerek magasabb társadalombiztosítási támogatási kategóriába kerülnek.

Állami támogatás az egyetemeknek

Csaknem 240 milliárd forintra emelkedik az állami fenntartású felsőoktatási intézmények támogatása 2010-ig az oktatási tárca és a 29 érintett intézmény most aláírt megállapodása alapján.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter az InfoRádióban elmondta: a támogatáshoz meg kell határozniuk a teljesítmény-mutatókat az egyetemeknek és főiskoláknak és a jobban teljesítő iskolák több központi támogatást kaphatnak.

Ötszázalékos nyugdíjemelés

A tervezett inflációt meghaladó mértékben, átlagosan 5 százalékkal emelkednek jövőre a nyugdíjak - mondta a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a Heves Megyei Nyugdíjas Parlament egri ülésén.

Kiss Péter megismételte: ennek fedezetére, illetve a nyugdíjkorrekciós program folytatására az elmúlt évhez képest 8,4 százalékkal több jut a központi költségvetésből

Sólyom László fogadja az OCÖ vezetőit

Jövő kedden fogadja hivatalában az Országos Cigány Önkormányzat vezetőit a köztársasági elnök - közölte a szervezet elnöke.

Kolompár Orbán emlékeztetett: azért kértek meghallgatást Sólyom Lászlótól, mert úgy vélik: a Magyar Gárda az utóbbi időben már nyíltan félelemkeltést, békétlenséget és állandó szembenállást provokál a magyarországi cigánysággal szemben.

Közben a Parlamentben tartott roma napon az Országgyűlés elnöke ismét összefogást sürgetett a szélsőséges eszmék és a gyűlöletkeltés ellen.

Korábban Sólyom László államfő egyértelműen cigányellenes tüntetésnek minősítette a Magyar Gárda vasárnapi felvonulását és elítélte az akciót a kormány és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is.

Az APEH lecsap

Jövő évtől kezdve eljárást indít az adóhatóság azokkal szemben, akiknek rendezetlen a társadalombiztosítási jogviszonya - közölte a Pénzügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint december 31-ig még rendezhetik jogviszonyukat azok, akiknek nincs biztosításuk és nem részesülnek szociális vagy társadalombiztosítási ellátásban sem.

Bujtor vezeti a veszprémi színházat

Bujtor István színész-rendezőt választotta meg a veszprémi Petőfi Színház igazgatójává a megyei közgyűlés; a tisztséget a művész január elsejétől öt éven át tölti be. Bujtor István Eperjes Károly színművésszel pályázott közösen.

Érmek az Eb-n

Világcsúccsal győzött Cseh László a debreceni rövidpályás úszó Európa-bajnokság első napján a 200 méteres vegyesúszásban.

Kovács Emese ezüstérmes lett 200 m pillangón. Kis Gergő országos csúccsal bronzérmet szerzett 400 m gyorson. Szintén bronzérmes lett Verrasztó Evelyn 200 m vegyesen; ugyanebben a számban Hosszú Katinka negyedik lett.