Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Törésvonalak alakultak ki az MSZP-n belül\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyurcsány Ferenc kormányfő maga mellé tudta állítani az MSZP-frakció nagyobb részét, ezért nem állt ki senki sem a kormánypárton belül Szili Katalin véleménye mellett - véli Fűrész Gábor politikai szakértő. Az Országgyűlés elnöke levélben kérte a miniszterelnököt és Lendvai Ildikó frakcióvezetőt arra, hogy halasszák februárra az egészségbiztosítási törvényjavaslat végszavazását.

A Szili Katalin javaslata kapcsán kialakulthoz hasonló helyzetek egyértelműen arra utalnak, hogy a szocialista párton belül törésvonalak alakultak ki - mondta az InfoRádió által megkérdezett politikai kommunikációs szakértő.

Fűrész Gábor úgy véli: megosztja az MSZP-frakciót, hogy a kormányfő jelenleg neoliberálisnak nevezhető politikai irányvonalat képvisel.

Emellett a szocialista politikusok egy részét aggodalommal tölti el, hogy az irányvonal támogatói az ahhoz kapcsolódó intézkedések meghozatala során nem fektetnek hangsúlyt a társadalmi párbeszédre - magyarázta a szakértő.

Még nem jött el az idő

Fűrész Gábor szerint a miniszterelnöknek időlegesen sikerült maga mellé állítania a többséget, ezért maradt egyedül a véleményével Szili Katalin házelnök.

A politikai kommunikációs szakértő elmondta: sokan vannak az MSZP-n belül, akik egyetértenek Szili Katalin álláspontjával, azzal, hogy komoly veszélyt jelent a párt számára, ha ilyen mértékben eltávolodik a baloldali szavazók értékrendjétől, illetve attól, amit egy szociáldemokrata párt képviselni szokott.

"Ezzel biztos, hogy sokan egyetértenek a párton belül, csak nem érett meg az a helyzet, hogy ezek az emberek ki is merjenek állni Szili Katalin mellett nyilvánosan" - fogalmazott Fűrész Gábor.

Most nincs ésszerű politikai indoka egy miniszterelnökcserének - véli politikai kommunikációs szakértő, aki szerint a legvalószínűbb, hogy az MSZP-frakció a népszavazás eredményének függvényében dönt majd arról, hogy van-e reális esély a választások megnyerésére Gyurcsány Ferenc vezetésével.