eur:
393.08
usd:
367.18
bux:
0
2024. április 24. szerda György

"Törésvonalak alakultak ki az MSZP-n belül"

Gyurcsány Ferenc kormányfő maga mellé tudta állítani az MSZP-frakció nagyobb részét, ezért nem állt ki senki sem a kormánypárton belül Szili Katalin véleménye mellett - véli Fűrész Gábor politikai szakértő. Az Országgyűlés elnöke levélben kérte a miniszterelnököt és Lendvai Ildikó frakcióvezetőt arra, hogy halasszák februárra az egészségbiztosítási törvényjavaslat végszavazását.

A Szili Katalin javaslata kapcsán kialakulthoz hasonló helyzetek egyértelműen arra utalnak, hogy a szocialista párton belül törésvonalak alakultak ki - mondta az InfoRádió által megkérdezett politikai kommunikációs szakértő.

Fűrész Gábor úgy véli: megosztja az MSZP-frakciót, hogy a kormányfő jelenleg neoliberálisnak nevezhető politikai irányvonalat képvisel.

Emellett a szocialista politikusok egy részét aggodalommal tölti el, hogy az irányvonal támogatói az ahhoz kapcsolódó intézkedések meghozatala során nem fektetnek hangsúlyt a társadalmi párbeszédre - magyarázta a szakértő.

Még nem jött el az idő

Fűrész Gábor szerint a miniszterelnöknek időlegesen sikerült maga mellé állítania a többséget, ezért maradt egyedül a véleményével Szili Katalin házelnök.

A politikai kommunikációs szakértő elmondta: sokan vannak az MSZP-n belül, akik egyetértenek Szili Katalin álláspontjával, azzal, hogy komoly veszélyt jelent a párt számára, ha ilyen mértékben eltávolodik a baloldali szavazók értékrendjétől, illetve attól, amit egy szociáldemokrata párt képviselni szokott.

"Ezzel biztos, hogy sokan egyetértenek a párton belül, csak nem érett meg az a helyzet, hogy ezek az emberek ki is merjenek állni Szili Katalin mellett nyilvánosan" - fogalmazott Fűrész Gábor.

Most nincs ésszerű politikai indoka egy miniszterelnökcserének - véli politikai kommunikációs szakértő, aki szerint a legvalószínűbb, hogy az MSZP-frakció a népszavazás eredményének függvényében dönt majd arról, hogy van-e reális esély a választások megnyerésére Gyurcsány Ferenc vezetésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×