Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Horn Gábor lesajnálta Szili Katalint: \"Nem gondolta komolyan\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Értetlenül fogadta az SZDSZ Szili Katalin szocialista házelnök javaslatát az egészségbiztosítási törvényjavaslat végszavazásának elhalasztásáról - mondta Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő az InfoRádiónak. A szabad demokrata politikus úgy véli: a zárószavazás elhalasztása a reform semmissé válását jelentené.

Az Országgyűlés már túl van az egészségbiztosítási törvényjavaslat megtárgyalásán, sőt, már a módosító javaslatról is döntöttek a képviselők.

Ennek ellenére Szili Katalin szocialista házelnök pénteken levélben fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz és Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezetőhöz, azt kérve: halasszák el a javaslat zárószavazását februárra.

Szerinte ugyanis akkora megszülethetnek a végrehajtási rendeletek is, így világossá válhat, milyen is lesz az új egészségbiztosítási rendszer.

Horn Gábor szabad demokrata politikus szerint azonban a halasztás egyet jelentene a reform elmaradásával, a jogszabály ugyanis a jelenlegi tempóban is csak 2009 januárjától léphet hatályba.

A csúszás azt eredményezné, hogy az egészségbiztosítás átalakítását egy választási évben kellene levezényelni, amelyet szerinte a szocialisták nem vállalnának be.

A szabad demokrata ügyvivő azonban úgy látja: Szili Katalin javaslatát saját pártja sem támogatja.

Értetlenül fogadta

Elmondta azt is, hogy a koalíciós pártok, a szakértők és az érintettek csaknem másfél éve egyeztetnek a kérdésben, ezért nem érti, hogy a házelnök miért akkor áll elő a halasztással, amikor már a módosító javaslatokat is megszavazták, azaz amikor a jogszabály már készen van, mindössze egyetlen gombnyomás hiányzik az elfogadásához.

Õ úgy látja: Szili Katalin az ügy kapcsán kialakult politikai hisztéria áldozatává vált.

"Ha Szili Katalin komolyan gondolta volna, amit szerintem nem gondol komolyan, hogy ezt el kellene halasztani, akkor ezt jóval a módosító indítványok megszavazása előtt kellett volna kezdeményeznie" mondta Horn Gábor.

Hanganyag: Gál Ildikó