eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Emlékezés egy értelmetlen, égbekiáltó gaztettre

Az 1956-os egri sortűz áldozataira emlékeztek a hevesi megyeszékhelyen a társadalmi szervezetek, a helyi önkormányzatok, a politikai pártok és a fegyveres testület képviselői.

Nyerges Andor, az '56-os Szövetség Észak-magyarországi Regionális Szervezetének vezetőségi tagja értelmetlen, égbekiáltó gaztettnek, tömeggyilkosságnak nevezte a történteket.

A vérbe fojtott tüntetést az emberi jogok napja alkalmából tartott sztrájk keretében rendezték 1956. december 12-én.

A 48 órás munkabeszüntetést eredetileg a Budapesti Munkástanácsok kezdeményezték, az akcióhoz pedig csatlakozott Eger lakosságának a többsége is.

A sztrájk második napján a Széchenyi utcán 200-300 békés tüntető vonult fel, amikor az egri, illetve az időközben a megyeszékhelyre vezényelt füzesabonyi karhatalmista alakulat tagjai géppisztolyokkal a tömegbe lőttek.

A sortűz áldozatainak pontos száma ma sem ismert, különböző források szerint 9-16 ember halt meg az egri utcán, illetve a kórházban; a sebesültek száma pedig 22 és 30 között volt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×