Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Önálló bűncselekmény a zaklatás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elfogadta az Országgyűlés azt a jogszabályt, amely a büntető törvénykönyvbe új tényállásként veszi be a zaklatást, és minősített esetekben akár három évi börtönnel bünteti. A törvény előrelépés a családi erőszak körébe tartozó esetekben, de nem foglalja magába a munkahelyi és a szexuális zaklatást. Itt még mindig joghézag van - mondta az InfoRádiónak Juhász Géza, aki évekig foglalkozott jogvédelemmel.

Kedden olyan jogszabályt fogadott el a parlament, amely a zaklatásnak azokat a formáit rendeli büntetni, ha valakit a magánéletében tartósan háborgatnak - mondta az InfoRádiónak Juhász Géza volt jogvédő.

Az elkövetési formák közül a törvény kiemeli a telekommunikációs eszközön keresztüli zaklatást és a bűncselekmény elkövetésével való fenyegetést - tette hozzá a szakértő.

Súlyosabban bünteti a törvény, ha a zaklatás sértettje az elkövető házastársa vagy volt házastársa, vagy annak nevelése, felügyelete, gondozása alá tartozó személy - magyarázta Juhász Géza.

A törvény ugyanakkor nem rendelkezik a munkahelyi zaklatásról, azok - ideértve a szexuális zaklatás esetkörét is - továbbra is komoly szankció nélkül maradnak - közölte a volt jogvédő.

Juhász Géza hozzáfűzte: az esélyegyenlőségi törvény rendelkezik ugyan a munkahelyi zaklatás meghatározásáról, komoly szankciót azonban nem rendel hozzá.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa