eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

Még fél évig mehetnek nyugdíjba az idei szabályokkal

A már megállapított nyugdíjakra nincs semmi hatása a nyugdíjszabályok változásának - jelentette ki a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára. A nyugdíjba készülőknek érdemes kiszámolniuk, hogy az idei vagy a jövőre életbe lépő szabályokkal járnak-e jobban.

Legalább negyven év szolgálati idővel mindegy, hogy valaki idén vagy jövőre vonul nyugdíjba - mondta el a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára.

A január 1-jén életbe lépő új nyugdíjszámítás szerint az 1988 és a 2006 közötti keresetek nyugdíjalapját a 2007-es szintre kell emelni, ugyanakkor a nyugdíjszámítás alapjául szolgáló kereseteket teljesen nettósítani kell.

A két változás együttes hatásaként körülbelül fél százalékkal csökken a megállapítható nyugdíj.

Mindez számokra lefordítva: az idén 100 ezer forintos nyugdíj jövőre változatlan szabályok esetén 107 ezer, az új számítás szerint - számolva az 5 százalékos emeléssel - 105 ezer forint.

Forgó Györgyné közölte: az átlag feletti keresetek a jövőben a nyugdíjban is érvényesülnek, két-három százalékos többletet eredményezve.

Aki néhány hónapja ment nyugdíjba, vagy idén jogosult rá, de még nem döntött, annak érdemes megvárnia a következő évet, kiszámolnia, hogy a régi vagy az új szabályokkal jár-e jobban. Ha számára a régi kedvező, hat hónapig még kérheti, hogy aszerint számítsák ki az ellátását.

További változások

A korkedvezményes nyugdíjakról a szakállamtitkár azt mondta: bizonyos munkakörök az egészségtelen körülmények miatt jogosítanak korkedvezményre. A cél az, hogy ne legyenek ilyen munkák, ha pedig vannak, a munkáltatók fizessenek többet a nyugdíjalapba.

Az állam ezeket a pluszterheket 2010-ig fokozatosan átadja a munkáltatóknak, akiknek igazolniuk kell, miért tartják fenn továbbra is a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó igényét.

Szerzett jogok ezen a területen sem csorbulnak, nem veszti el senki a már meglévő korkedvezményét - hangsúlyozta Forgó Györgyné.

Előrehozott nyugdíj esetén 2008-tól már nem lehet fenntartani a nyugellátás melletti munkaviszonyt. Ha egy nyugdíjas 62 éves kora előtt munkaviszonyból 12 havi minimálbérnél többet keres, nyugdíját fel kell függesztenie.

A szakállamtitkár szerint a szakemberek a változásoktól a nyugdíjrendszer igazságtalanságainak kiküszöbölését várják.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×