Még fél évig mehetnek nyugdíjba az idei szabályokkal

Infostart
2007. december 11. 17:15
A már megállapított nyugdíjakra nincs semmi hatása a nyugdíjszabályok változásának - jelentette ki a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára. A nyugdíjba készülőknek érdemes kiszámolniuk, hogy az idei vagy a jövőre életbe lépő szabályokkal járnak-e jobban.

Legalább negyven év szolgálati idővel mindegy, hogy valaki idén vagy jövőre vonul nyugdíjba - mondta el a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára.

A január 1-jén életbe lépő új nyugdíjszámítás szerint az 1988 és a 2006 közötti keresetek nyugdíjalapját a 2007-es szintre kell emelni, ugyanakkor a nyugdíjszámítás alapjául szolgáló kereseteket teljesen nettósítani kell.

A két változás együttes hatásaként körülbelül fél százalékkal csökken a megállapítható nyugdíj.

Mindez számokra lefordítva: az idén 100 ezer forintos nyugdíj jövőre változatlan szabályok esetén 107 ezer, az új számítás szerint - számolva az 5 százalékos emeléssel - 105 ezer forint.

Forgó Györgyné közölte: az átlag feletti keresetek a jövőben a nyugdíjban is érvényesülnek, két-három százalékos többletet eredményezve.

Aki néhány hónapja ment nyugdíjba, vagy idén jogosult rá, de még nem döntött, annak érdemes megvárnia a következő évet, kiszámolnia, hogy a régi vagy az új szabályokkal jár-e jobban. Ha számára a régi kedvező, hat hónapig még kérheti, hogy aszerint számítsák ki az ellátását.

További változások

A korkedvezményes nyugdíjakról a szakállamtitkár azt mondta: bizonyos munkakörök az egészségtelen körülmények miatt jogosítanak korkedvezményre. A cél az, hogy ne legyenek ilyen munkák, ha pedig vannak, a munkáltatók fizessenek többet a nyugdíjalapba.

Az állam ezeket a pluszterheket 2010-ig fokozatosan átadja a munkáltatóknak, akiknek igazolniuk kell, miért tartják fenn továbbra is a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó igényét.

Szerzett jogok ezen a területen sem csorbulnak, nem veszti el senki a már meglévő korkedvezményét - hangsúlyozta Forgó Györgyné.

Előrehozott nyugdíj esetén 2008-tól már nem lehet fenntartani a nyugellátás melletti munkaviszonyt. Ha egy nyugdíjas 62 éves kora előtt munkaviszonyból 12 havi minimálbérnél többet keres, nyugdíját fel kell függesztenie.

A szakállamtitkár szerint a szakemberek a változásoktól a nyugdíjrendszer igazságtalanságainak kiküszöbölését várják.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást