Hivatalból vizsgálja az ügyészség a Magyar Gárda felvonulását - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2007. december 11. 18:50
A Fővárosi Főügyészség hivatalból vizsgálatot indított a Magyar Gárda vasárnapi, tatárszentgyörgyi felvonulása miatt. Közben az államfő cigányellenes tüntetésnek nevezte a megmozdulást, mérhetetlenül károsnak nevezve azt.

Cigányellenes tüntetés volt a Magyar Gárda vasárnapi, tatárszentgyörgyi felvonulása - írta a köztársasági elnök a kisebbségi ombudsmannak címzett válaszlevelében. Sólyom László szerint az ilyen akciók mérhetetlenül károsak, mert olyan légkört teremtenek, amely nehezíti a cigányság társadalmi beilleszkedését. A Fővárosi Főügyészség közben hivatalból vizsgálatot indított az ügyben. Kállai Ernő ombudsman előzőleg valamennyi közjogi méltóságot azzal kereste meg, hogy fejtsék ki álláspontjukat a Magyar Gárdával összefüggésben, az Országos Cigány Önkormányzat pedig rendkívüli meghallgatást kért az államfőtől az ügyben. Vasárnap a Magyar Gárda többszáz tagja tartott felvonulást a Pest megyei településen, annak ellenére, hogy a polgármester cigányellenesnek minősítette az akciót, és visszavonta a területfoglalási engedélyt.

A kormánypárti frakciók mellett a Fidesz és a KDNP képviselői is megszavazták a jövő évi költségvetéshez benyújtott, a kormány által támogatott módosító indítványokat. Veres János pénzügyminiszter előzőleg zárszavában azt mondta: a jövő évi költségvetés bevételi és kiadási főösszege nem változhat, csak fejezeteken belüli átcsoportosításokról lehet szó. A Fidesz alelnöke később azt mondta: azért szavazták meg a módosító indítványokat, mert azok között nem volt olyan elem, amelyet ne tudtak volna elfogadni. Varga Mihály hozzátette: továbbra is úgy véli, hogy a 2008-as büdzsé a szociális válság költségvetése lesz, és sajnálja, hogy a koalíciós többség egyetlen ellenzéki javaslatot sem támogatott.

Az egészségbiztosítási pénztárak átvállalhatják a tagok kórházi napidíját és vizitdíját, és minden biztosított után 12 ezer forintot kell majd fizetniük. Egyebek mellett ezt tartalmazzák az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényhez benyújtott, és elfogadott módosító indítványok. A törvényjavaslatot az MSZP-frakció támogatja, a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja elutasítja.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az ország összes megyéjében várható sztrájk december 17-én a közoktatási intézményekben. Az érdekképviselet közölte: a munkabeszüntetésben résztvevők aránya eléri a 30 százalékot, de a csatlakozók száma folyamatosan nő. A szakszervezet jelezte: az iskolák 15 százalékában egész napos, vagy legalább 5 órás sztrájkot tartanak a dolgozók. Közben a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban közölte: az általuk képviselt tanárok 18 százaléka, vagyis körülbelül 15 ezer fő vesz részt az akcióban; mindannyian két órás munkabeszüntetést tartanak. Árok Antal hozzátette: tagjaik közül sokan kék szalagot viselnek majd szolidaritásuk jeleként. Az egészségbiztosítási rendszer tervezett átalakítása ellen tiltakozó Liga Szakszervezetek felhívásához korábban a vasutasok, az orvosok és a villamosenergia-ipari dolgozók egy része is csatlakozott. A BKV négy érdekképviselete 9 órás munkabeszüntetést tart december 17-én, és sztrájkolnak a székesfehérvári Alba Regia gyárában, a lábatlani viscosa-gyárban, valamint a Budapest Airportnál és a 16 Volán-társaságnál is.

Visszavonta december 17-ére meghirdetett sztrájkfelhívását a Vasutasok Szakszervezete - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint megszületett a megállapodás a vasúti mellékvonalak üzemeltetéséről. A GKM közölte: a dokumentumot a Vasutasok Szakszervezete mellett a Mozdonyvezetők Szakszervezete, és a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete is aláírta, a MÁV Zrt. pedig tudomásul vette. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete nem fogadta el a megállapodást, és fenntartja sztrájkfelhívását. A további egyeztetésre létrejön a Vasúti Egyeztető Bizottság, amely első ülését januárban tartja.

Az InfoRádió értesülése szerint jövőre már az interneten is lehet vonatjegyet vásárolni. A tesztüzem megkezdését pénteken jelenti be a MÁV. Az InfoRádió úgy tudja: a MÁV-Start Zrt. már aláírta a MÁV Informatika Kft.-vel azt a szerződést, amely alapján a hónap közepén megkezdődhet a budapesti tesztüzem. A tervek szerint először csak az Intercity-járatokra lehet majd az interneten menetjegyet rendelni, amelyeket az elektronikus fizetés után kapott kódok segítségével lehetne kinyomtatni az állomásokon elhelyezett automatáknál. A MÁV évek óta ígéri, hogy megteremti az internetes jegyvásárlás lehetőségét.