Elmaradt a drámai végjáték az Országházban

Infostart
2007. december 11. 12:36
Kedden délelőtt szavazott a parlament az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatokról. Összesen 225 módosító indítványról döntöttek a képviselők.

Az Országgyűlés rekordgyorsasággal szavazott az egészségbiztosítási törvény módosításáról.

Nem okozott meglepetést, hogy a többség leszavazta a fideszes Horváth Zsolt indítványát, amely megszüntette volna a vizit- és a kórházi napidíjat.

A javaslatot ugyanakkor támogatta az azt eredetileg jegyző, később azonban visszavonó szocialista politikus, Tóth Károly.

A parlament megszavazta, hogy az egészségbiztosítási pénztárak átvállalják a vizitdíjat, ha a biztosított részt vesz a szűrővizsgálatokon.

Egy nem, véletlenül

A kormány által támogatott javaslatokat egységesen szavazták meg a koalíciós pártok. Egyedül a szocialista Kolber István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára nyomta meg a nem gombot, véletlenül.

A Fidesz és a KDNP képviselői nem szavaztak, Rogán Antal és a teljes MDF-frakció tartózkodott. A Fidesz és a KDNP szerint az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvénytervezet pusztán hatalmi paktum, amely a koalíció létét biztosítja.

A most megszavazott javaslatok rendezik egyebek mellett az egészségbiztosítási pénztárak menedzsmentjogait és a várólista szabályokat, szabályozzák emellett a díjtételbizottságot és a fejkvótarendszert.

Kétszáznál is több

Összesen 318 módosító javaslat érkezett az egészségbiztosítási törvény tervezetéhez. Közülük 93-at visszavontak, így 225 javaslatról kellett dönteniük a képviselőknek.

A koalíciós pártok között egyezség született a javaslatokról - ezt még hétfőn jelentette be egészségügyi miniszter.

Egy - már elfogadott - szocialista javaslat szerint minden pénztár köteles lesz vezető beosztásban gyógyszerészt is foglalkoztatni. Szerepelt a javaslatok között a pénztártagok ellátásának garanciájáról szóló indítvány is.

Az egészségbiztosítási törvény zárószavazása december 17-én lesz, és a koalíciós pártok képviselőinek szavaiból úgy tűnik: az MSZP és az SZDSZ egységesen fogja megszavazni a törvényt.

Ha a törvényjavaslatot december 17-én elfogadja az Országgyűlés, akkor január elsejével 22 egészségbiztosítási pénztár jön létre, de működésüket csak 2009. január elsején kezdik meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fidesz-KDNP álláspont az egészségbiztosítási törvnénytervezetrõl (Seres Gerda tudósítása)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást