eur:
393.42
usd:
368.11
bux:
66136.09
2024. április 24. szerda György

Vári Gyula volt vadászpilóta az MSZP új Bács-Kiskun megyei elnöke - a nap hírei

Lisszabonban stratégiai megállapodást fogadtak el az Európai Unió és az afrikai földrész vezetőinek csúcsértekezletén. Kevesli az Országos Mentőszolgálat támogatását a Fidesz, míg az MSZP szerint csak a feladatok csökkenése miatt kisebb az összeg. A karácsonyi vásárokon eddig ellenőrzött vállalkozók 40 százaléka nem adott számlát, illetve nyugtát. A nap hírei 2007. december 9-én, vasárnap.

Megállapodás az EU-Afrika csúcson

Lisszabonban elfogadták az egyenlő partnerek közötti viszony megteremtéséről szóló megállapodást az Európai Unió és az afrikai földrész vezetőinek csúcsértekezletén.

A zárónapon jóváhagyott új stratégia meghatározza a partnerség nyolc kiemelt területét is. Az afrikai és az európai vezetőknek egy új kereskedelmi megállapodásról nem sikerült megegyezniük.

A kétnapos portugáliai tanácskozáson jelen lévő Göncz Kinga külügyminiszter korábban az InfoRádióban elmondta: a résztvevők a kölcsönös gazdasági előnyökkel járó, illetve globális kérdésekben elengedhetetlen együttműködés lehetőségeit keresték a találkozón

Az Afrikai-, és az Európai Unió második csúcsértekezletén több mint 70 állam- és kormányfő vett részt, a következő találkozót a tervek szerint három év múlva Afrikában tartják majd.

Szlovénia csatlakozik a visegrádi négyek ostravai találkozójához

Csehországban egyebek mellett a december 21-ei schengeni csatlakozásról, az energetikai biztonság, valamint Koszovó kérdéséről tárgyalnak kétnapos találkozójukon a négy visegrádi ország kormányfői.

Az érdemi egyeztetések hétfőn, Ostraván lesznek; a tanácskozáson a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar miniszterelnökön kívül a szlovén kormányfő is részt vesz.

Janez Jansa meghívását az indokolta, hogy Szlovénia lesz az első, amely az új kelet-európai uniós tagállamok közül a jövő év első felében átveszi a közösség soros elnöki tisztségét.

A Fidesz kevesli az Országos Mentőszolgálat támogatását


Újabb 1 milliárd forintos rendkívüli állami támogatást sürget az Országos Mentőszolgálat megfelelő működéséhez a Fidesz. Pesti Imre, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy vélte: az ősszel folyósított 2 milliárd forint után újabb forrás szükséges a szervezet számára.

A politikus emlékeztetett arra, hogy míg tavaly 25,8 milliárd forintból gazdálkodhatott a mentőszolgálat, addig a kormány tervei értelmében 2008-ban 22,9 milliárd áll majd rendelkezésre.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy jövőre csaknem 24 milliárd forintot kap majd a szervezet.

Kökény Mihály azt is hangsúlyozta: a jövő évi költségvetés összességében azért kevesebb, mert a betegszállítási feladatokat teljes egészében leválasztják az Országos Mentőszolgálatról.

Rytkót is meghallgatná a Fidesz


Az Országos Választási Iroda vezetőjének jövő heti meghallgatását kezdeményezi az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának ülésén a Fidesz.

Balsai István, a testület fideszes tagja az InfoRádióban indoklásként azt mondta: az ellenzéki párt népszavazási kezdeményezéseivel összefüggésben érkezett öt kifogást Rytkó Emília csak hétfőn juttatja el a Legfelsőbb Bíróságnak, pedig szerinte a kérelmeket a választási eljárásról szóló törvény alapján még a beérkezés napján, szombaton haladéktalanul továbbítania kellett volna.

Az Országos Választási Bizottság szerdai határozata alapján a Fidesz és a KDNP három népszavazási kezdeményezésében összegyűlt a megfelelő számú aláírás, így a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében kiírható a referendum.

Rytkó Emília közölte: ha Balsai István vagy az alkotmányügyi bizottság úgy ítéli meg, hogy szükség van az ő meghallgatására, akkor ott lesz az ülésen.Volt vadászpilóta lett az MSZP Bács-Kiskun megyei elnöke

Vári Gyulát választották meg az MSZP Bács-Kiskun megyei szervezete elnökének. A szocialisták korábbi megyei vezetése a Zuschlag-ügy miatt mondott le, ezért kellett új elnököt választani.

A megyei küldöttgyűlés módosította az alapszabályt: megszüntette az ügyvezető elnöki posztot, amit Zushlag János töltött be párttagságának megszűnéséig.

Sokan nem adnak számlát a karácsonyi vásárokon


A karácsonyi vásárokon eddig ellenőrzött vállalkozók 40 százaléka nem adott számlát, illetve nyugtát - közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal sajtófőnöke.

Bakonyi Ágnes az elmúlt három nap vizsgálatai alapján azt közölte: a cégek 70 százaléka az áru eredetét és a foglalkoztatottak dokumentumait sem tudta bemutatni.

Hozzátette: a mostani ellenőrzések után várhatóan mintegy tízmillió forint bírságot szabnak majd ki, és üzletek bezárását is kezdeményezik. Az adóhatóság munkatársai főként vásárcsarnokokban, plázákban és kirakodóvásárokon tartottak ellenőrzéseket és karácsony előtt még lesz a mostanihoz hasonló akció.

Újabb küldöttség Iránban

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség újabb küldöttsége érkezett Iránba, hogy tisztázza az atomprogrammal összefüggő, eddig megválaszolatlan kérdéseket. A hivatalos megbeszélések hétfőn kezdődnek és az ellenőrzés a tervek szerint három napig tart majd.

A bécsi székhelyű szervezet munkatársai arra szeretnének választ kapni, hogy honnan származnak azok az uránrészecskék, amelyeket a teheráni műszaki egyetemen tárolnak. Teherán korábban többször hangsúlyozta: urándúsítási tevékenysége kizárólag békés célokat szolgál.

Jövőre halasztották az Atlantis indítását

Január másodikára halasztották az Atlantis indítását. Az amerikai űrkutatási hivatal illetékesei közölték: az űrsikló azért nem indulhat el, mert továbbra sem működik külső üzemanyagtartályának egyik szintjelzője.

Az Atlantist eredetileg csütörtökön kellett volna elindítani a Nemzetközi Űrállomásra, de a startot a szintjelzők meghibásodása miatt korábban már háromszor elhalasztották. Az Atlantis az európai Kolumbusz egységet szállítaná a Nemzetközi Űrállomásra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×