eur:
392.75
usd:
366.42
bux:
66730.53
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán: a népszavazás egy előrehozott választás lesz

Orbán Viktor szerint fontos pillanat lesz Magyarország életében a népszavazás, "lényegében egy előrehozott választás lesz". A Fidesz elnöke erről a párt "Erős Magyarország" című programjának szombati bemutatóján beszélt, Budapesten.

Orbán Viktor hozzátette: a népszavazáskor ítéletet mondunk az egészségügy, az oktatás jövendőbeli szerkezetéről, válaszolunk arra a kérdésre, hogy ezen az úton akarunk-e továbbmenni, vagy másik irányt választunk.

A pártelnök a Fidesz most nyilvánosságra hozott programjáról úgy vélekedett, ez a program fontos lépés abban, hogy a magyarok helyreállítsák önbecsülésüket, , mert az önbecsülés hiánya jelenleg a legnagyobb gond az országban. Szerinte a 94 oldalas alapprogram 10-15 évre megadja a választ arra, hogy mit akar a Fidesz.

Állandósult "rendkívüli állapot"

Orbán Viktor abból indult ki, hogy Magyarországon másfél éve állandósult "rendkívüli állapot" van, mert amit a kormány akar, azt elutasítják a választók, amit pedig a választók akarnak, azt a kormány utasítja el. Úgy vélte, hogy Magyarország ma azért van végzetesen legyengült állapotban, mert a politika romlottá, korrupttá vált, elvesztette önkorlátozó eszközeit.

Véleménye szerint ez nem balesetszerűen történt, hanem a jelenleg regnáló hatalom tudatosan és szándékosan számolta fel a versenyt és az önkorlátozó eszközöket a politikában. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nemcsak a politikusok, de a teljes magyar értelmiség is felelős abban, hogy a politika elveszítette erkölcsi alapjait.

Hangsúlyozta: minden gazdasági bajok gyökere, hogy jelenleg a politika, a 90-es évek előtti időkhöz hasonló formában rátelepszik a gazdaságra, lényegében "megerőszakolja a gazdaságot".Mint mondta, két módon tette tönkre a megromlott politika a gazdaságot, egyrészt tartóssá tette a gazdaság duális szerkezét, amely így egy sikeres nemzetközi befektetői, és egy nehéz helyzetben lévő magyar kis-és középvállalkozó rétegre válik szét. Másrészt pedig, a ma uralkodó politikai elit a magyar gazdaság minden növekedési energiáját feléli saját politikai megmaradása érdekében, a politikai hazugságokat a magyar gazdasággal fizetteti meg.

Ez okozza a válságot, hiszen a kormány ugyan látványosan kivonul a közszolgáltatásokból, de egy "másik ajtón visszatér", túladóztat, korrupciós és kliensrendszert épít ki - tette hozzá.

Függő rétegeket akar az MSZP

Orbán Viktor úgy vélte, hogy ezt a jelenlegi hatalom azért csinálja, mert a Fidesszel ellentétben nem versenyre épülő politikai és gazdasági rendszert és nyugatos társadalmat akar kiépíteni, hanem egy "oroszos típusú" társadalmi berendezkedést, amelynek lényege, hogy gyenge legyen a középosztály, és minél nagyobb legyen a központi szétosztástól függőségben élő réteg.

A Fidesz elnöke ezt az új arisztokrácia politikájának nevezte, amely szerinte feudalisztikus rendszert épít ki, centralizál, a függőségek hálóját teremti meg, alacsony gazdasági növekedéssel, versenyképtelenséggel, magas munkanélküliséggel és inflációval.

Rendkívül nagy veszélynek nevezte a társadalom megosztását, a szegényedő rétegek és a középosztály szembeállítását, amely szerinte végül egy önpusztító folyamatot indít el. Így fogjuk megölni magunkat, ha nem jön egy politikai erő, ami ezt a folyamatot megállítja - jelentette ki a pártelnök.

"Cselekvő energiát alkotni - ez a küldetésünk"

A Fidesz programjának alapvető küldetése Orbán Viktor szerint az, hogy a középosztály és a bérből és fizetésből élők megkössék egymással a rendszerváltáskor elmaradt történelmi szövetséget. A lefojtott indulatokból cselekvő energiát alkotni, ez a mi küldetésünk - mondta.

Kiemelte: az Erős Magyarország programjának célja a gazdasági és társadalmi növekedés biztosítása, a gazdaság és a politika szétválasztása, a demokrácia helyreállítása, és a piac mindenhatóságáról szóló dogma felszámolása.

Ehhez azonban politikai változás szükséges - mondta a pártelnök, aki egy "dakota" közmondással tette világossá véleményét: "Nem a disznók szokták maguk után kitakarítani az ólat".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×