Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyar gazdaság - van még lejjebb is

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Miközben az elemzők azt hitték, hogy a magyar gazdaság már elérte mélypontját, kiderült, hogy van lejjebb is - írja a Magyar Nemzet. Pénteken minden előzetes becslésnél rosszabb GDP adatot tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

Hazánk gazdasága éves szinten mindössze 0,9 százalékkal növekedett a harmadik negyedévben. Érdekes, hogy a második negyedévi bővülést nullára "korrigálta" a KSH, vagyis a magyar gazdaságban ténylegesen megállt a növekedés. Ez a mutató messze alatta marad a többi kelet- és közép-európai uniós tagország átlagos, 7,7 százalékos átlagos dinamikájának. A magyar gazdaság a tavaly óta a 27 tagú Európai Unió átlagos dinamikáját sem tudta elérni, sőt a mostani adat a leglassúbb növekedést jelenti a teljes unióban.

A Népszabadság azt írja, hogy közel 30 milliárd kerülhet a jövő évi büdzsében más helyre, és megnyílhat 20 milliárdnyi extra költekezési lehetőség beruházásokra. Nem tudni, mennyivel, de szabadon emelkedhetne a pártalapítványok 2008-as támogatása is. Ez áll a kormány által támogathatónak ítélt költségvetési módosító indítványokban, amelyekről a parlament kedden szavaz. Ha a frakciók a javaslatot megszavazzák, jövőre már nem az Országgyűlés dönthetne a pártalapítványok támogatásának esetleges módosításáról. Az öt pártalapítvány egyébként együttesen 1,2 milliárd forintból gazdálkodhatna jövőre, ugyanannyiból, mint az idén, vagyis eredetileg nem tervezték az alapítványi kiadások emelését.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa