Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szabályozatlan 450 milliárd forint elköltése?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elégedetlen az egészségbiztosítási reformjavaslattal az Orvostechnikai Szövetség. A szervezet főtitkára szerint a kormány nem rendezte megnyugtatóan a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásának ügyét.

Tóth Zoltán az InfoRádiónak azt mondta: nincs szabályozva, ki dönt az egészségbiztosítási keret 40-45 százalékáról; a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök támogatása körülbelül 450 milliárd forintos tétel.

Ez nagyon jelentős része a biztosítási alapcsomagnak, és alapvető jelentőségű az emberek számára, hogy ki határozza meg a támogatott gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök körét és a dotáció mértékét - hangsúlyozta az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Hiba, hogy kormányhivatalra bízták

A szakember szerint ez nincs világosan meghatározva, ezzel együtt a jelek arra utalnak, hogy ez egy kormányhivatal hatásköre lesz, amit ő hibának tart.

Ezt eddig a pénzügy- és az egészségügyi miniszter közös rendeletben határozta meg, ezt fenn kell tartani - húzta alá Tóth Zoltán.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára úgy fogalmazott: a dolog nincs azzal elintézve, hogy a keretből mondjuk 350 milliárd forint megy gyógyszer-, 40-50 milliárd forint pedig gyógyászati segédeszközök támogatására, a lényeg, hogy mi van a csomagban.

Nem mindegy, ki kap például kerekesszéket vagy vérnyomáscsökkentőt és mennyiért - tette hozzá.

A tárca elégedett

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szerint a minisztérium megfelelően szabályozta a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásának ügyét.

A renszer valóban változott, de így sokkal átláthatóbb, ami nem csak a segédeszköz forgalmazóknak, hanem a betegeknek is jobb - mondta az InfoRádiónak a tárcavezető.

Hanganyag: Gál Ildikó