Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hat százalékkal kevesebb halálos közlekedési baleset

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hat százalékkal csökkent a halálos kimenetelű közúti közlekedési balesetek száma az elmúlt évhez képest a rendőrség közlekedésbiztonsági intézkedéseinek is köszönhetően; ugyanakkor a balesetek fő oka továbbra is a sebességhatár túllépése.

A rendőrség a közlekedésbiztonságot javító intézkedéseinek segítségével sikerült a kedvezőtlen tendenciákat megállítani: novemberig a rendőrség előzetes adatai alapján, az ország területén 19.004 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, amely mintegy két százalékkal kevesebb az előző évben regisztrált eseményekhez képest - áll az ORFK Balesetmegelőzési Bizottságának közleményében.

A közlés szerint a halálos kimenetelű balesetek száma hat százalékkal, 1.003-ra csökkent. A súlyos sérülésesek mintegy két százalékkal, 6.411-re, a könnyű sérülésesek egy százalékkal, 11.590-re csökkentek.

A vizsgált időszakban a balesetek halálos áldozatainak száma öt százalékkal, 1.123-ra csökkent. Az ittas állapotban okozott balesetek száma hat százalékkal, 2.354-re csökkent.

A balesetek fő okai továbbra is a sebességhatár túllépése, illetve a sebesség helytelen megválasztása (4.572 eset), az elsőbbség meg nem adása (4.439 eset) és a kanyarodási szabályok megszegése (3.258 eset) - olvasható.
A közlés szerint a balesetek több mint felét, 63 százalékát - 11.912 esetben - személygépkocsi-vezetők okozták.
A közleményben emlékeztettek, hogy a közlekedésbiztonsági helyzet javítása érdekében Magyarország közúthálózatán 2007. május 1-től 2007. december 31-ig fokozott közúti ellenőrzés végrehajtását rendelte el az ORFK vezetése.

A statisztikai adatok ugyanis 2007. első negyedévében nem mutattak kedvező irányú elmozdulást, az előző évhez képest 16 százalékkal emelkedett a személysérüléses balesetek száma, ennél is nagyobb mértékben 37 százalékkal nőt a halálos kimenetelű balesetek száma.