eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Gyurcsány: "Nem lesz több-biztosítós rendszer"

Részletesen foglalkozik blogjában az egészségügyi rendszer átalakításával a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc az üzleti biztosítók és a társadalombiztosítás közötti különbségek felvázolása után a most alakuló egészségbiztosítási rendszer sajátosságait fejti ki.

A kormányfő írásában hangsúlyozza: az egészségbiztosítás átalakítása nem érinti a biztosítás társadalombiztosítási jellegét; minden állampolgár automatikusan az egészségbiztosítás biztosítottjává válik, illetve marad. A biztosítási csomag tartalmát továbbra is magas szintű jogszabályok határozzák meg.

Gyurcsány Ferenc kifejti: nem lesz több-biztosítós rendszer, valamennyi magyar állampolgár ugyanannak az egy biztosítónak lesz, illetve marad az ügyfele.

A miniszterelnök szerint időnként összekeveredik a pénztár és a biztosító fogalmát, pedig a társadalombiztosításban egy biztosító lesz, amely alapvetően állami hátterű marad. A pénztárak a biztosítási szolgáltatások nyújtásába és szervezésébe kapcsolódnak be.

"A pénztárak nem biztosítók"

"A pénztárak nem biztosítók, nem ajánlanak önállóan biztosítási csomagokat, nincsenek egymással versengő díjtételeik, nem utasíthatják el a hozzájuk jelentkezőket, legfeljebb olyan, érdekeltséget teremtő plusz-szolgáltatást nyújthatnak, mint a vizitdíj átvállalása a szűréseken résztvevő tagoktól" - írja a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc kiemeli: a pénztárak szervezik és ellenőrzik a szolgáltatási folyamatot, a háziorvostól a klinikákig vezető betegutakat; felügyelik, hogy azt a szolgáltatást kapják-e az emberek, amelyet a biztosító megígért.

A pénztárak ellenőrzik a szolgáltatók - például a kórházak, rendelők - elszámolásait, és azt is, hogy nem akarnak-e több szolgáltatást a páciensre sózni, mint amennyi az adott helyzetben szükséges. Vagyis, a pénztár a biztosított erős érdekérvényesítő partnerévé válik - teszi hozzá a miniszterelnök.

Középpontban a biztosított

A kormányfő közli: az új felállásban az egészségügyi rendszer középpontjában a biztosítottak, nem pedig a szolgáltatást nyújtók állnak majd, ez lesz az átalakulás legfontosabb eredménye. Gyurcsány Ferenc ezt a fordulatot ahhoz hasonlította, hogy a hatvanas-hetvenes években az embereknek kellett kuncsorogni autóért vagy telefonért, míg ma kiszolgálják őket.

A miniszterelnök hozzáteszi: a jog mellé kötelesség is jár, mindenkinek fizetnie kell az egészségbiztosítási díját, akinek van jövedelme. A gyermekek, nyugdíjasok vagy éppen a jogerős büntetésüket töltők után az állam, azaz a kereső polgárok fizetik meg a díjat.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×