Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány: \"Nem lesz több-biztosítós rendszer\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Részletesen foglalkozik blogjában az egészségügyi rendszer átalakításával a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc az üzleti biztosítók és a társadalombiztosítás közötti különbségek felvázolása után a most alakuló egészségbiztosítási rendszer sajátosságait fejti ki.

A kormányfő írásában hangsúlyozza: az egészségbiztosítás átalakítása nem érinti a biztosítás társadalombiztosítási jellegét; minden állampolgár automatikusan az egészségbiztosítás biztosítottjává válik, illetve marad. A biztosítási csomag tartalmát továbbra is magas szintű jogszabályok határozzák meg.

Gyurcsány Ferenc kifejti: nem lesz több-biztosítós rendszer, valamennyi magyar állampolgár ugyanannak az egy biztosítónak lesz, illetve marad az ügyfele.

A miniszterelnök szerint időnként összekeveredik a pénztár és a biztosító fogalmát, pedig a társadalombiztosításban egy biztosító lesz, amely alapvetően állami hátterű marad. A pénztárak a biztosítási szolgáltatások nyújtásába és szervezésébe kapcsolódnak be.

"A pénztárak nem biztosítók"

"A pénztárak nem biztosítók, nem ajánlanak önállóan biztosítási csomagokat, nincsenek egymással versengő díjtételeik, nem utasíthatják el a hozzájuk jelentkezőket, legfeljebb olyan, érdekeltséget teremtő plusz-szolgáltatást nyújthatnak, mint a vizitdíj átvállalása a szűréseken résztvevő tagoktól" - írja a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc kiemeli: a pénztárak szervezik és ellenőrzik a szolgáltatási folyamatot, a háziorvostól a klinikákig vezető betegutakat; felügyelik, hogy azt a szolgáltatást kapják-e az emberek, amelyet a biztosító megígért.

A pénztárak ellenőrzik a szolgáltatók - például a kórházak, rendelők - elszámolásait, és azt is, hogy nem akarnak-e több szolgáltatást a páciensre sózni, mint amennyi az adott helyzetben szükséges. Vagyis, a pénztár a biztosított erős érdekérvényesítő partnerévé válik - teszi hozzá a miniszterelnök.

Középpontban a biztosított

A kormányfő közli: az új felállásban az egészségügyi rendszer középpontjában a biztosítottak, nem pedig a szolgáltatást nyújtók állnak majd, ez lesz az átalakulás legfontosabb eredménye. Gyurcsány Ferenc ezt a fordulatot ahhoz hasonlította, hogy a hatvanas-hetvenes években az embereknek kellett kuncsorogni autóért vagy telefonért, míg ma kiszolgálják őket.

A miniszterelnök hozzáteszi: a jog mellé kötelesség is jár, mindenkinek fizetnie kell az egészségbiztosítási díját, akinek van jövedelme. A gyermekek, nyugdíjasok vagy éppen a jogerős büntetésüket töltők után az állam, azaz a kereső polgárok fizetik meg a díjat.