Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Globális tapasztalat: a rendőrök a legkorruptabbak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világon minden tizedik ember fizetett kenőpénzt az elmúlt 12 hónapban - derül ki a Transparency International hatvan országra kiterjedő felméréséből. A globális korrupciós barométer azt vizsgálta: mennyit és hányszor kell fizetni a hétköznapokban olyan dolgokért, amelyekhez ingyen kellene hozzájutniuk az embereknek.

A világ 10 százaléka részt vett valamilyen vesztegetésben az elmúlt egy évben. Vannak olyan országok, ahol az arányuk meghaladja a 70 százalékot.

A kameruniak 79 százaléka veszteget, és Kambodzsában vagy Albániában is meghaladja a kenőpénzt fizetők aránya a 70 százalékot. Afrikában a megkérdezettek 42 százaléka vallotta azt, hogy érintett volt vesztegetésben.

Romániában 33 százalék, Csehországban 13 százalék, Bulgáriában 7 százalék a vesztegetők aránya a TI felmérése szerint. Ilyen jellegű felmérést Magyarországon nem készített a nemzetközi jogvédő szervezet.

Az EU régi, nyugat-európai tagországaiban kevésbé jellemző a korrupció, a lakosság 1-2 százalékát érinti, és hasonló a helyzet az Egyesült Államokban, Japánban és Dél-Koreában is.

Ázsia egészét nézve a lakosság bő ötöde érintett, a TI szerint 22 százaléka, jóllehet tavaly egy hasonló felmérés alkalmával 15 százalékot mértek csupán. Oroszországban 17 százalékos, Ukrajnában pedig 30 százalékos a ráta a TI szerint.

Globálisan a legkorruptabbnak a rendőrséget tartják az emberek, majd a bíróságot, a bejegyzéseket végző és engedélyeket kiadó hivatalokat, végül az oktatási és az egészségügyi intézményeket - mondta el az InfoRádióban Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

A kelet-közép-európai régióban is nagyjából minden tizedik embert érint a korrupció, és itt is az első helyen a rendőrség áll.

A második helyen azonban az egészségügyi intézmények állnak, majd az engedélyeket kiadó hivatalok, őket követik a bíróságok, az utolsó helyen pedig az oktatási intézmények.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ