eur:
392.53
usd:
365.88
bux:
66794.54
2024. április 25. csütörtök Márk

Vásárlási láz: csak óvatosan a hitelekkel!

A vásárlók többsége nincs tisztában az áruhitelek kockázataival, és csak az ünnepek után szembesül a hátrányokkal - figyelmeztet az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője. Dietz Gusztávné az InfoRádiónak elmondta, hogy nemcsak az áruhitelek, hanem a személyi kölcsönök és a folyószámlahitelek túlzott felvétele is csődbe viheti a fogyasztót.

A hitelfelvételt fontolgatóknak át kell gondolniuk, képesek lesznek-e fizetni a törlesztést - mondta az InfoRádióban az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője.

Az áruhitel az egyik legdrágább hitelforma Magyarországon, előnye azonban, hogy a futamidő alatt a feltételei nem változnak, így egy egyszerű szorzással pontosan kiszámítható, hogy mekkora terhet jelent, ennek alapján pedig eldönthető, megéri-e felvenni - közölte Dietz Gusztávné.

Óvatosan a személyi kölcsönökkel

A személyi kölcsönök - a szabad felhasználású, készpénzben folyósított hitelek - a korábbiakkal ellentétben ma már hosszabb futamidejűek: a változtatás azt szolgálja, hogy az ügyfél teherviselő-képessége kedvezőbb legyen - magyarázta az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője.

A hosszabb futamidő miatt azonban ezeknek a hiteleknek a feltételei nem állandóak: változhatnak a kamatok, a díjtételek és a jutalékok - tette hozzá Dietz Gusztávné.

Érdemes odafigyelni a bankok ajánlataiban arra, hogy mi áll a megcsillagozott részben.

A személyi kölcsönök után ugyanis általában néhány hónapig kevesebbet kell fizetni, a kedvezményes időszak leteltét követően azonban megugrik a törlesztőrészletek összege - mondta a szakértő.

Legyen pontos, ha folyószámlahitele van

Ha az ügyfél folyószámlahitelt vesz igénybe, havi rendszeres fizetésének kétszeresét-háromszorosát is elköltheti.

Dietz Gusztávné szerint ez a konstrukció költségeit tekintve kedvezőbb, mint a személyi hitel, negatívum azonban, hogy a kölcsön összegét azonban a bank mindenképpen behajtja.

Ugyancsak érdemes odafigyelni arra, hogyan rendelnek kedvezményeket a bankok a folyószámlahitelekhez: amíg az ügyfél a szerződési feltételeknek megfelelően törleszt, kedvezőbb kamatot kell fizetnie, ha azonban nem tudja betartani azokat, magasabb kamatot határoznak meg számára - figyelmeztetett az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×