Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vásárlási láz: csak óvatosan a hitelekkel!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A vásárlók többsége nincs tisztában az áruhitelek kockázataival, és csak az ünnepek után szembesül a hátrányokkal - figyelmeztet az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője. Dietz Gusztávné az InfoRádiónak elmondta, hogy nemcsak az áruhitelek, hanem a személyi kölcsönök és a folyószámlahitelek túlzott felvétele is csődbe viheti a fogyasztót.

A hitelfelvételt fontolgatóknak át kell gondolniuk, képesek lesznek-e fizetni a törlesztést - mondta az InfoRádióban az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője.

Az áruhitel az egyik legdrágább hitelforma Magyarországon, előnye azonban, hogy a futamidő alatt a feltételei nem változnak, így egy egyszerű szorzással pontosan kiszámítható, hogy mekkora terhet jelent, ennek alapján pedig eldönthető, megéri-e felvenni - közölte Dietz Gusztávné.

Óvatosan a személyi kölcsönökkel

A személyi kölcsönök - a szabad felhasználású, készpénzben folyósított hitelek - a korábbiakkal ellentétben ma már hosszabb futamidejűek: a változtatás azt szolgálja, hogy az ügyfél teherviselő-képessége kedvezőbb legyen - magyarázta az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője.

A hosszabb futamidő miatt azonban ezeknek a hiteleknek a feltételei nem állandóak: változhatnak a kamatok, a díjtételek és a jutalékok - tette hozzá Dietz Gusztávné.

Érdemes odafigyelni a bankok ajánlataiban arra, hogy mi áll a megcsillagozott részben.

A személyi kölcsönök után ugyanis általában néhány hónapig kevesebbet kell fizetni, a kedvezményes időszak leteltét követően azonban megugrik a törlesztőrészletek összege - mondta a szakértő.

Legyen pontos, ha folyószámlahitele van

Ha az ügyfél folyószámlahitelt vesz igénybe, havi rendszeres fizetésének kétszeresét-háromszorosát is elköltheti.

Dietz Gusztávné szerint ez a konstrukció költségeit tekintve kedvezőbb, mint a személyi hitel, negatívum azonban, hogy a kölcsön összegét azonban a bank mindenképpen behajtja.

Ugyancsak érdemes odafigyelni arra, hogyan rendelnek kedvezményeket a bankok a folyószámlahitelekhez: amíg az ügyfél a szerződési feltételeknek megfelelően törleszt, kedvezőbb kamatot kell fizetnie, ha azonban nem tudja betartani azokat, magasabb kamatot határoznak meg számára - figyelmeztetett az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője.

Hanganyag: Herczeg Zsolt