Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarország támogatja a szigorú klímavédelmi követelményeket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország - az Európai Unióval együtt - elkötelezett a lehető legszigorúbb globális klímavédelmi követelmények mellett - jelentette ki a környezetvédelmi és vízügyi miniszter egy budapesti konferencián.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter azt mondta: a Balin rendezett klíma-csúcstalálkozó célja, hogy a résztvevő országok megállapodjanak a 2012-ig szóló kiotói jegyzőkönyv utáni időszak kötelezettségeiről.

Fodor Gábor hangsúlyozta: új egyezményt legkésőbb 2009-ig meg kell kötni ahhoz, hogy átmeneti időszak nélkül léphessen érvénybe 2012-ben.

A miniszter szerint Magyarország támogatja az Európai Uniónak azt a törekvését, hogy megőrizze vezető szerepét a globális klímavédelmi erőfeszítésekben.

Fodor Gábor kifejtette, hogy az EU 2020-ig az üvegházhatást okozó gázkibocsátásainak 20 százalékos csökkentést vállalja 1990-es szinthez képest, függetlenül a "posztkiotói egyezmény" megkötésének sikerétől.

Az EU kész 30 százalékos csökkentést vállalni, amennyiben a világ más nagy fejlett térségei, illetve a fejlődő országok is hajlandóak lesznek hasonló kötelezettségekre.

Az indonéziai Bali szigetén hétfőn kezdődött az ENSZ két hetes klímakonferenciája.

A találkozón 10 ezer előadó, aktivista és újságíró vesz részt a világ több mint 180 országából.