Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fodor Gábor \"pártállami szokásokat\" emleget a szerencsi erőmű kapcsán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világörökségi törvény végrehajtó rendeleteinek megalkotását kéri az oktatási és kulturális minisztertől a környezetvédelmi tárca vezetője. Fodor Gábor az InfoRádiónak elmondta: a jelenlegi jogszabályok több kérdésre nem adnak választ, például arra sem, hogyan kell óvni a világörökségi területeket.

A környezetvédelmi miniszter közölte: a szerencsi erőmű építése kapcsán kiderült, hogy részletes szabályozásra van szükség a világörökségi tájakkal összefüggésben.

Létezik a világörökségi törvény, de a részletes szabályok nem jelentek meg végrehajtási rendeletben és egyéb előírásokban. Nem világos, hogy pontosan mit tekintünk a világörökség részének, és hogyan kell óvni ezeket - tette hozzá Fodor Gábor.

Az erőművel kapcsolatban az a helyzet, hogy minden szükséges engedélyt beszereztek az építtetők. De ez az ügy rávilágít arra, hogy kellő óvatossággal kell eljárnunk. Az, hogy minden engedély a rendelkezésre áll, nem jelenti feltétlenül, hogy oda kell erőművet építeni - fogalmazott a tárcavezető.

Fodor Gábor elmondta: fontos, hogy a helyieknek legyen beleszólása a kérdésekbe; máshol hasonló erőmű tervezésénél eleve népszavazást tartanak a kérdésről.

Nem tartanám helyesnek, ha pártállami szokásokat idézően a politika a szakemberek feje fölött átnyúlva hozzon döntést - fejtette ki a környezetvédelmi miniszter.

Hanganyag: Nagy Tamás