eur:
392.73
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Demszky és a képviselők pénztárcájának titkai - lesse meg Ön is!

Havi bruttó 750 ezer forint - ennyit keres a fővárosban a legjobban fizetett politikus. A városatya ezzel megelőzi Demszky Gábor főpolgármestert is a fizetési listán. Az InfoRádió összeállította a legnagyobb fizetésű városatyák toplistáját.

A napokban egyezett meg a szakszervezeti és a kormányoldal arról, hogy 5 százalékkal, 38 ezer 650 forintra emelkedik jövőre a köztisztviselői illetményalap.

Ez alapján számítják ki az önkormányzati vezetők, így a főpolgármester és a városatyák tiszteletdíját is. Ám mivel ez az összeg még nem éri el a korábban a főváros által megállapított 40 700 forintos illetményalapot, ezért a központi emelés Budapesten nem érvényes, azaz nem növekszik a városatyák fizetése sem.

A Fővárosi Közgyűlés képviselőinek (akik Demszky Gábor főpolgármester kivételével nem főállásban látják el feladatukat) alapdíja a köztisztviselői illetményalap 2,8-szerese, azaz majdnem 114 ezer forint.

Ha az adott képviselő valamelyik bizottságnak a tagja, akkor tiszteletdíja az alapdíj 45 százalékával növekszik. A bizottságok elnökének és a tanácsnokoknak a tiszteletdíja az alapdíj 90 százalékával nő - több tisztség esetén is.

A kulcs: a felügyelő bizottsági tagság

Sok városatyának azonban nem a képviselői tiszteletdíj teszi ki jövedelme nagyobb részét, hanem a főváros cégeiben betöltött felügyelő bizottsági posztok után járó fizetés.

Így fordulhat elő, hogy a legjobban kereső fővárosi politikus nem a főpolgármester, hanem Dancs Gábor SZDSZ-es képviselő, közlekedésfejlesztési tanácsnok.

A képviselő elnöke a Fővárosi Vízművek felügyelő bizottságának, és tagja a BKV, valamint a Főtáv ugyanezen testületének, ezért tanácsnoki fizetés-kiegészítésével együtt mintegy havi bruttó 750 ezer forintot vihet haza.Demszky Gábor csak második

A második a listán Demszky Gábor, akinek havi illetménye 671 550 forintot tesz ki. Igaz, a főpolgármester ezen kívül még illetménye 30 százalékának megfelelő költségtérítési átalányt is kap, továbbá adóköteles természetbeni juttatásként magáncélra is használható hivatali gépjármű és telefon is jár neki.

Helyettesének, Horváth Csabának nyelvpótlékkal együtt havi 654 ezer forint jut, míg a másik két helyettesnek, Hagyó Miklósnak és Ikvai-Szabó Imrének meg kell elégednie havi 630 ezer forinttal.

A következő a fizetési listán 541 ezer forinttal Somlyódi Csaba szocialista képviselő, aki elnöke a Budapesti Díszvilágítási Kft és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt felügyelő bizottságának, valamint a közgyűlés gazdasági, és a kiemelt fejlesztések bizottságnak is.

A Főgáz felügyelő bizottsági elnöki posztja fizet a legjobban

Õt Tüttő Kata szocialista képviselő követi 531 ezer forinttal. A képviselőnő a legjobban fizető felügyelő bizottsági elnöki posztot kapta meg, a Főgázét, amely 315 ezer forinttal honorálja havonta munkáját, és emellett még a közgyűlés pénzügyi bizottságának az elnöke is.

A nyolcadik legjobban kereső városatya 455 ezer forinttal Bojár Iván András szabad demokrata városfejlesztési tanácsnok, aki a Budapest Film Zrt felügyelő bizottságának az elnöke és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt felügyelő bizottságának tagja.

A kilencedik Szaniszló Sándor szocialista képviselő, akinek 444 ezer forint a jövedelme. Õ a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt felügyelő bizottságának elnöke, tagja a Budapest Film Zrt. felügyelő bizottságának, emellett két közgyűlési bizottságban is tag.

Az utolsó a tízes toplistán Gábor József szocialista képviselő 442 ezer forinttal, aki tagja a Főgáz és a Főtáv felügyelő bizottságának és emellett szerepet vállal három közgyűlési bizottságban is.

Egy átlagos budapesti városatya bruttó 250 ezer forintot keres.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×