Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Hisztériakeltés\" a kormányzati negyed körül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A vállalt 2009-es határidőre elkészül a Nyugati pályaudvar mögött a minisztériumoknak helyet adó új épületegyüttes - jelentette ki az InfoRádiónak a kormányzati negyed kommunikációs vezetője. Láng Balázs azután beszélt erről, hogy a Népszabadság azt írta: vagy fel kell adni vagy át kell tervezni a kormányzati negyedet, mert a területen lévő fővárosi tulajdonú telek csak hosszas jogi procedúra után kerülhetne állami tulajdonba.

A projekt kommunikációs vezetője közölte: a hír hisztériakeltés, az épületegyüttes kompromisszumok nélkül, az előre kijelölt helyen és időben megépül, mert rendelkezésre áll a szükséges terület.

Mindig is tudtuk, hogy ott van az a fővárosi tulajdonú telek. Az épület tájolása a főépítész és a tervezők közötti egyeztetésen alakult ki, ha emiatt rálóg esetleg erre a szomszéd telekre, akkor a településrendezési terven belül változtatható a tájolás - fejtette ki Láng Balázs.

A szóvivő szerint a főváros halogatása nyilvánvalóan nem tesz jót a megvalósításnak, de készül az a településrendezési szerződés is, amely választ ad a közlekedésfejlesztési részletkérdésekre - a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén ezek rendezését hiányolták a képviselők.

Semmi kétség, hogy 2009-ben állni fog az épületegyüttes - szögezte le le Láng Balázs.

Beleznay: nem késik a beruházás

A megbízott fővárosi főépítész az InfoRádiónak azt mondta: a Ferdinánd hídi lehajtó körüli telek valóban fővárosi tulajdonban van, de a kerületi és fővárosi szabályozási kerettervben is építési területként szerepel. Jelenleg a településrendezési szerződés elkészítése van folyamatban, amiben a főváros, a kerület és a Központi Vagyoni Igazgatóság a kapcsolódó beruházásokról hoz döntést.

Beleznay Éva hozzátette: december 20-án tárgyalja a kormányzati negyeddel kapcsolatos szabályozási terveket a Fővárosi Közgyűlés, a döntést követően pedig elindulhat az építési engedélyeztetés.

A szakember elmondta: a kérdéses telekegyesítést az engedélyeztetés során el lehet végezni, ezért nem késik a beruházás.

Hanganyag: Nagy Tamás