eur:
393.38
usd:
368.37
bux:
65954.88
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Hevesi vita az egészségügyi privatizációról

Az MSZP szerint hiteltelen a Fidesz, mert a párt politikusai nem tudják eldönteni, hogy támogassák, vagy elvessék a magántőke bevonását az egészségügybe. Török Zsolt szocialista politikus példaként hozta fel, hogy míg az ellenzéki párt Heves megyében nem ért egyet a magánbefektetői pénzek felhasználásával az ágazatban, addig Heves város fideszes politikusai a helyi rendelőintézet magánkézbe adásáról döntöttek. A város fideszes polgármestere cáfolta, hogy magánkézbe adták a helyi rendelőintézetet.

Az MSZP hiteltelennek tartja a Fidesz álláspontját a magántőke egészségügybe történő bevonásával kapcsolatban - mondta az InfoRádiónak Török Zsolt, a párt parlamenti képviselője.

A szocialista politikus kifejtette: a Fidesz Heves megyében ellenzi a magántőke bevonását az egészségügyi intézményrendszerbe, ugyanakkor Heves város Fidesz vezette képviselő-testülete a rendelőintézet magánkézbe adásáról döntött.

A fideszesek az egyik helyen élőláncot szerveznek a megyei kórház működtetésének privatizációja ellen, a párt képviselői kivonulnak a megyei közgyűlés üléséről, nem sokkal később pedig Heves városában a fideszes polgármester, Csáki Zsigmond, aki megyei közgyűlési tag is, meghirdeti a városi rendelőintézet funkcionális privatizációját - hangsúlyozta Török Zsolt.

Az MSZP-s képviselő kiemelte: a Heves megyei kórház működtetését a megyei közgyűlés szeretné magánkézbe adni, ugyanis az intézmény 600 millió forint tartozással küzd, ám ezt a döntést nem szavazták meg a fideszes képviselők - tette hozzá.

Török Zsolt hangsúlyozta: a legfontosabb cél, hogy biztonságosan működjön az egészségügyi intézményrendszer Heves megyében.

A Fidesz politikusai döntsék el, hogy támogatják-e a magántőke bevonását vagy nem - emelte ki.

Török Zsolt szerint a két intézmény helyzete nem azonos, mivel a hevesi rendelőintézetnek nincs adóssága, valamint sántít az az érvelés is, miszerint azért kell magántőkét bevonni, hogy az uniós pályázatokhoz biztosítsák az önrészt az önkormányzat helyett - közölte a helyi szocialista képviselő.

A jobboldali többségű egri önkormányzat az elmúlt héten a Markhot Ferenc kórház működtetésének átvételét kezdeményezte a jelenlegi fenntartó Hevesi megyegyűléstől.

A megyegyűlés szocialista vezetése pályázatot írt ki a több száz millió forintnyi adóssággal működő kórház működtetésére. Az erről döntő múlt pénteki egri ülés ideje alatt a funkcionális privatizáció ellenzői folyamatosan tüntettek a megyeháza előtt.Csáki Zsigmond az InfoRádiónak reagálva kiemelte: furcsállja az MSZP-s politikusok hozzáállását, hiszen egy hétmilliárd forintos megyei kórházat egy 200 milliós járóbeteg-szakrendelőhöz próbálnak hasonlítani.

Heves fideszes polgármestere hangsúlyozta: a privatizációt teljesen elvetik, és nem adják magánkézbe a rendelőintézetet, csak megnézik, hogy piaci alapon a szakmai befektetők mit tennének.

Csáki Zsigmond kiemelte: visszavonja az eljárást, ha a szükséges állami támogatásokat megkapják.

A hevesi önkormányzat uniós forrásból fejleszthetné az intézményt, ám egy nyertes pályázat esetén sem tudna hitelt felvenni, mert nem áll rendelkezésre önerő - mondta a polgármester.

Hozzátette: idén 200 millió forintos volt az elvonás, jövőre pedig 100 milliós várható, míg a forráshiány 170 millió forint volt.

Csáki Zsigmond cáfolta a szocialista politikus azon kijelentését, hogy önrész nélkül is lehetne pályázni, ugyanis a minimális önrész 110 millió forint lenne.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Vezető kutató
Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Lefordult a magyar tőzsde

Lefordult a magyar tőzsde

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×